torsdag 29. november 2018

Norske etternavn

Liste over norske etternavn inneholder navn som forekommer flere enn 2ganger i Norge. Navnene trenger ikke å ha en historisk bruk i Norge, da etternavn brukt av innvandrere vil listes sammen med andre. Statistikken er oppdatert 23. Alle navnene i listen har ikke nødvendigvis historisk brukt i Norge, da fornavn brukt av innvandrere også er med i liste. Tilbake til toppen.


Etternavn er i mange navnetradisjoner siste ledd i et personnavn.

Det kan ofte kalles slektsnavn eller familienavn, ettersom det går i arv fra generasjon til generasjon, men i noen tradisjoner blir det gjort forandringer fra en generasjon til den neste. Finn opprinnelsen til et etternavn. Hva vet du egentlig om ditt navn? Finn den geografiske utbredelsen og betydningen av ditt navn! Navnestatistikk og navnesøk på fornavn og etternavn.


CSS-filen ble ikke lasted ned korrekt, skjermleseren støtter ikke CSS, eller din versjon av Internet Explorer er for gammel for dette nettstedet. Dersom et etternavn deles av flere enn 2personer i Norge, er etternavnet såkalt fritt. Som hovedregel kan du velge fritt blant frie etternavn.


Beskyttede etternavn.

Et etternavn regnes som beskyttet dersom 2eller færre personer i Norge heter det. Topp etternavn (totalt antall personer): 1. Norske etternavn i dag. Navnene endret seg da norsk talemål ble endret og dialektene ble utviklet. Noen navn hadde sterk lokal tilknytning, mens andre i større grad var felles norske varianter. De fleste norske etternavn er enten patronymer (sen-navn) eller gårdsnavn (farm names).


I gamle dager hadde ikke folk faste etternavn. En person (la oss kalle ham Harald) som var sønn av Hans og bodde på gården Gran ble altså kalt Harald Hansen Gran. Navnene er generert av et program som leser data om virkelige navn, oppretter en fler-dimensjonal bokstav-til-bokstav statistikk - f. Forfatter: Hege Kristin Fosser Pedersen Regner man kun med norske menns for- og etternavn , er…. Mange av disse kvinnene har også flere for- og mellomnavn. Kongen kan ved forskrift gi regler om hvilke navnerettsregler som skal gjelde for utenlandske statsborgere som bor her i riket, og for norske statsborgere som bor i utlandet, og om beskyttelse her i riket for etternavn som er i bruk i utlandet.


Men nyere forskning har vist at horgr i de aller fleste norske stedsnavnene må ha betydningen nakne berg, fjellknaus e. Navn med -rike, -lan -mark, -bu, -by og -bø Under omtalen av navnene Ullen tidligere er der påpekt at disse sentrale kultstedene må ha vært viktige elementer i framveksten av de eldste organiserte samfunn i Norge. Leksikonet er eid av de norske universitetene og flere ideelle stiftelser. Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Folk fulgte i praksis helst embetsmenns (dvs. prester og lensmenn) skrivemåter.


Uttale- og skriftform var nok helst oppfattet som to klart atskilte former.

Her er det vel jordsmonnet på bruket som beskrives. Man kan ha mye moro med gamle norske bostedsnavn. Etternavnet er det navnet som står på siste plass i et personnavn, for eksempel Olsen, Myrdahl, Møller, Berg-Hansen. I tillegg kan man ha mellomnavn.


Alle navn som kan tas som etternavn , kan også tas som mellomnavn. Begge tallene er litt lavere enn forrige år. Med mange etternavn , nøyer de fleste seg med ett fornavn: prosent av guttene og 2prosent av jentene får flere fornavn.


Med så mange etternavn er det bare 2prosent av guttene og 2prosent av jentene som får flere fornavn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg