fredag 16. november 2018

Anmelde barn som mobber

Skal man anmelde mobbing må man henvende seg til det lokale politiet. Om dere vil anmelde eller ikke er selvfølgelig opp til dere. Hvis barnet ditt mobber andre, må man konfrontere barnet med atferden sin uten å komme med pekefingre eller trusler, sier pedagog Ingrid Grimsmo Jørgensen.


Ingrid foreleser for foreldre over hele landet om hvordan man skal håndtere barn som mobber eller blir mobbet, og har lang bakgrunn med barn i både grunnskole og psykiatri. Barn som mobber og plager andre trenger hjelp. Da kan barnevernet være en god løsning.

Men dette er historien om når barnet ditt utpekes som mobber , om å være moren som ikke blir møtt med støtte og forståelse, men med fordommer og forakt. For de fleste foreldre vil før eller siden oppleve at det er deres barn som plager andre barn. Når barn mobber , hva gjør du? Det kunne ha vært deg. De fleste av oss har lagt merke til at enkelte barn og unge har spesielt stor innflytelse på andre, og at det ofte er disse som får definere hvem som er kul, grei og får være ”innafor”.


Samtidig er det viktig at barn som mobber andre barn får en reel mulighet til å lære av sine feil, forstå konsekvensene av det han eller hun har gjort og utvikle nye måter å være sammen. Hvis barn mobber andre, har de voksnes reaksjon også stor betydning for om mobbingen fortsetter. Går du i skyttergraven og forsvarer deg, eller går du i deg selv når du som forelder får tilbakemelding om at barnet ditt mobber andre?


Hvis du ikke har det trygt og godt på skolen eller skoleveien bør du og foreldrene dine si fra til rektor så fort som mulig.

Dersom ikke rektor ordner opp bør dere si fra til Fylkesmannen. Da må fylkesmannen lage et vedtak der det står hva skolen skal gjøre for at du får det bra. Vennskap motverkar mobbing, og vaksne har ansvaret for at alle barn skal bli inkluderte. Her har vi samla nokre tips til det du som forelder kan gjere for å leggje til rette for vennskap blant barn og unge. Anmelde tyveri eller skadeverk Hva som har skjed alder og statsborgerskap har betydning for hvordan du kan levere en anmeldelse.


Noe kan anmeldes på nett, i andre tilfeller må du møte hos politiet. Mange barn ønsker heller ikke å skuffe eller bekymre foreldrene sine, og gjør derfor nesten hva som helst for å skjule det de opplever. Barn og unge opplever også at det å være en som utsettes for mobbing - eller å være en som mobber - er forbundet med stor skam. Skolen vet noe, men foreldrene kjenner barna best.


Dersom de jobber sammen kan det gjøre en stor forskjell, sier mobbeombud i Buskeru Bodil Jenssen Houg, til ABC Nyheter. Noen barn lever i familier med to fedre eller to mødre. Fortsetter et barn som mobber i barnehagen denne atferden oppover i skolealder og voksenliv? Mobbing som får utvikle seg over tid vil, uten at jeg skal bli for bastant, utvikle seg til en del av et handlingsmønster som barna tar med seg til skolen og helt opp i voksenlivet. Vi laget på gøy en nettside om hvem på skolen som hadde ligget med hvem, hvem som hadde gjort forskjellige ting på fest, la ut bilder og sånt.


Nettsiden ble veldig populær og alle snakket om den. Kan de anmelde oss for mobbing eller noe sånt? Har vi gjort noe ulovlig. Gutter mobber oftere enn jenter, og gutter utfører fortrinnsvis fysisk og verbal mobbing.


Jenter benytter oftere mer underfundige og manipulerende former for mobbing som utstøting, isolering og baktaling.

Voksne mobber , bevisst og ubevisst, ved å bagatellisere barns opplevelser og følelser, ved å overse barn som ikke blir inkludert, ved å sette merkelapper på barn og peke ut syndebukker i barnegruppa. De mobber ved bruk av kroppsspråk, mimikk, stemmebruk og øyekast, sier Norreen. Ditt barn – en mobber ? Dersom du ser at ditt barn styrer andre med makt, og har usunne handlingsmønstre, mener Flack det er viktig å ta affære tidlig. Ikke la barnet ditt få lov til å bli en mobber , for det å være mobber får ofte negative langtidsfølger – ikke bare for offeret, men også for mobber. Den som mobber vet som regel at det han eller hun gjør er feil, og kan lett komme til å fornekte mobbeepisoder i frykt for represalier.


Selv om det kan være vanskelig å akseptere at ditt eget barn mobber andre, har du ansvar for å ta en slik beskjed alvorlig. Og minner om at barn som mobber andre, ofte blir hengt ut og møtt med motmobbing når de blir avslørt. Ingen barn er født slemme.


Mobbing er en strategi vi lærer gjennom miljø og påvirkning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg