mandag 20. juli 2015

Barnesykdommer utslett og feber

Lett nedsatt allmenntilstand med feber og redusert matlyst. Kløende utslett etter 1-dager. Etter hvert tørker blemmene inn og danner skorper som faller av etter ytterligere 1-uker. Typisk for utslettet er at barnet har alle stadier av utslettet på kroppen samtidig. Dersom barnet har et utslett og samtidig har nedsatt allmenntilstand og feber , bør man oppsøke lege.


Kan ta en prøve av utslettet.

Ved utslett og hudforandringer sammenfallende med feber , kan man gjerne ta en prøve fra huden, skriver lommelegens spesialist i hudsykdommer, Kjetil Guldbakke, i et legesvar. Mange av barnesykdommene gir kløende utslett , som kan lindres. Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav. Akutt debut med feber , halssmerter, belagte tonsiller og rød munnslimhinne (enantem).


Diffust, småprikkete rødt utslett i ansiktet unntatt området rundt munnen, som virker ekstra blekt. Den typiske jordbærtungen ses gjerne etter noen døgn. Barnesykdom med utslett og feber som forårsakes av rubellaviruset.


Når sykdommen bryter ut, får barnet gjerne lett feber samtidig som et småflekket utslett oppstår.

Tre døgn med høy feber og relativt upåvirket allmenntilstand. Deretter normalisering av temperatur og utvikling av et blekrødt, makulopapuløst utslett på overkropp, sjeldnere på ekstremitetene. Går tilbake i løpet av 1–døgn.


Rammer oftest kun barn under tre år. Behandling Kle av barnet så det ikke er overopphetes, og husk å sørge for rikelig med drikke så det ikke oppstår væskemangel eller dehydrering som i neste omgang kan kreve sykehusinnleggelse. Det er derimot sjelden at et utslett som kommer sammen med feber hos barnet er farlig. En vanlig årsak til feber hos barn er virusinfeksjoner. Noen virusinfeksjoner kan gi utslett.


Dette er ofte lyserødt og småprikkete og klør ikke. Dette går over av seg selv, forklarer Bakkeid. LES OGSÅ: Feber hos barn. Både barn og voksne kan rammes av smittsomme barnesykdommer.


Noen av barnesykdommene gir klassiske utslett. Klikk på lenkene for å se bilder av de forskjellige utslett. Som oftest starter ubehaget om natten når barnet ligger. Det har oftest nedsatt hørsel på øret som er betent, men dette kan være vanskelig å oppfatte med yngre barn og babyer.


Voksne blir generelt mye sykere enn barn når de får barnesykdommer.

De får gjerne høyere feber , kraftigere utslett og allmennsymptomer. Hva som er grunnen til det vet jeg ikke. Kanskje skyldes det at voksne har et mer modent immunforsvar etter å ha gjennomgått mange smittsomme sykdommer. Da kan en merke symptomer som hodepine, feber , sår hals, kløe, hoste, magesmerter og leddsmerter. Disse, spesielt leddsmertene, forekommer hyppigere blant voksne enn hos barn.


Deretter følger en sykdomsfri periode på 7-dager før det typiske utslettet kommer som høyrødt utslett i kinnene, blekhet rundt munnen og hos noen lett feber. Høy feber , pustebesvær, oppkast eller nedsatt allmenntilstand kan forekomme av utslett , og er et tegn på at legen bør kontaktes så fort som mulig. Dersom det ikke er noen faretegn, kan utslett gå over av seg selv etter noen dager. Ofte får man også utslett på kinn og kropp.


Barnet får feber og vondt i halsen. Tungen får et typisk rødt utseende (bringebærtunge), og huden skaller av etter til uker. Sykdommen er smittsom fra den bryter ut til døgn etter start av antibiotikabehandling. Les legevakt-siden om antibiotika.


Utslettet er meget rødt og småprikket. Mange barnesykdommer gir utslett , men ikke alle Voksne kan egentlig også få det man kaller barnesykdommer , men det er som oftest barn som får disse sykdommene. Elveblest er et utslett utlst av allergi, og det er svrt klende og flytter seg.


Blant de vanligste er atopisk eksem (trt og klende utslett , eventuelt vskedannelse) og. Det tar til dager fra smitte. Huden er vårt største organ og beskytter resten av kroppen mot skader fra omverden.


På huden lever både bakterier og virus som er i balanse med hverandre og nødvendige for kroppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg