mandag 6. juli 2015

Norsk tradisjonsmat dessert

Komfyren ga mulighet til å bake ting i ovnen, som puddinger og paier. Her finner du gode oppskrifter på typisk norsk tradisjonsmat ! Oppskrifter på norsk tradisjonsmat. Maten er en viktig del av kulturen vår.


Den forteller oss noe om hvem vi er, og hvor vi kommer fra. I Norge har matkulturen vært preget av tilgangen på råvarer, klimaet vårt og naturgitte produksjonmetoder.

Her får du presentert et utvalg av tradisjonelle norske desserter. Mattradisjoner er en viktig del av kulturarven vår, en arv vi må ta vare på og la oss inspirere av. Det finnes et enormt antall oppskrifter på tradisjonsmat. Tradisjonsmat i Norge er så mye mer enn bare det å spise.


Ett eget søk er utviklet, hvor og norske retter er tatt med. Velg land i søkeboksen og få opp et utvalg av oppskrifter fra det aktuelle landet. Jeg har også laget egne sider med kun norske retter.


Dravle er norsk tradisjonsmat , og serveres til fest gjerne som dessert i suppetallerken, til spekemat eller til lefser og vafler.

Her er oppskrifter på norsk mat med tradisjon, enten det er kokte retter, skinkestek, stekt flesk eller annet godt vi har tradisjon her i landet. Melk sprenges først med løpe eller surmelk. Nordmenn spiser mest lutefisk fra oktober til januar, og du kommer ikke unna lutefisk i julebordsesongen.


Lutefisk lages fra tørrfisk eller klippfisk som blir behandlet med lut i en spesiell prosess. Gamle norske mattradisjoner gjenspeiler i stor grad hvilke råvarer vi har hatt tilgang på ulike steder i landet. Påvirkningen fra utlandet var større langs kysten enn i innlandsbygdene. Den begrensede tilgangen på råvarer som følge av den korte norske vekstsesongen, tvang frem en kreativitet på kjøkkenet. Pinnekjøtt - Denne metoden synes jeg blir aller best!


Sago- og semulepudding ble egentlig brukt som hverdagsdesserter, men om du serverer med skikkelig god rød saus, kanskje bringebærsaus med rødvin eller morellsaus, blir de flotte nok også til søndagsmiddagsbordet. Bacalao, rypebryst, finnbiff og reinsdyrcarpaccio, hjemmelaget krokanis og akevittsorbet. Klassisk fårikål og honningglasert lammelår.


Og er det ikke på tide å slå et slag for lapskaus, seibiff med løk, medisterkaker, ertesuppe og rødspette med remulade? Andreas Viestads beste og mest populære oppskrifter på norsk tradisjonsmat. Høst er høysesong for norsk tradisjonsmat med norske rotgrønnsaker, lam og viltkjøtt. Det er tid for varme høstgryter og høstsupper, det er tid for festmat som lammelår, reinsdyrfilet og det er tid for desserter med norske epler og plommer.


Bruken av sjøfisk kom etter hvert til å bli lik den norske , slik den pratiseres langsetter kysten. Man kunne fram til siste krig likevel finne tydelige østlige påvirkninger i mattradisjonene.

Den stadig sterkere norske innflytelsen er nok den vesentlige årsak til at finske og østsamiske tradisjoner og skikker vek grunnen. Dessert – oppskrifter. Gumppus, eller blodklubb på norsk , er tradisjonell samisk mat som er veldig populært hos både store og små i Sápmi.


Man kan gjerne si at det finnes like mange oppskrifter på gumppus som det. Karamellpuddingen smaker nemlig aller best når den får stå litt og karamellsmaken får trenge ekstra godt inn, så den bør være klar dagen før du skal servere den. Dagens gode, norske kvalitetsspekeskinke er et resultat av eldgamle konserveringsmetoder i kombinasjon med moderne produktutvikling.


Den gode spekeskinken er et godt valg til servering på våren og sommerens glade festdager. Norsk mat og matkultur bærer preg av vårt marginale jordbruk og tøffe klima. Råvarene har vært tilgjengelige i relativt korte sesonger og ofte i store mengder, slik som under torskefisket, sildefisket, innhøstingen av korn, opptak av poteter og slaktingen av dyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg