fredag 24. juli 2015

Allergisk reaksjon hånd

Akutt, allergisk kontakteksem skyldes forsinket type hypersensitivitet og gjør at symptomene vanligvis først kommer til timer etter eksponering. Det rammede hudområdet er rødt og hovent, med små blemmer, eventuelt blærer og sårdanelser. Ofte er det en ganske skarp avgrensning av eksemet. Smør med fuktighetskrem eller salve så ofte som mulig – minst to ganger daglig – og hver gang du har vasket hendene. Siden kremen virker forebyggende skal du benytte fuktighetskremen også i de periodene du ikke er spesielt plaget.


Husk å smøre hele hånden og ta med fingertupper og neglebånd.

Her kan du se hvordan du best smører hendene. Et av dem er histamin. Den allergiske reaksjonen kommer i løpet av et par minutter etter at kroppen har kommet i kontakt med det den er allergisk mot. Fortell andre at du kan få en anafylaktisk reaksjon og om hva du er allergisk mot. Pass på at familie, venner, lærere og kolleger vet hvilke symptomer de skal se etter og hva de skal gjøre i tilfelle en anafylaktisk reaksjon oppstår.


Pass også på at de vet hvor din adrenalinpenn er og hvordan de skal bruke den. Elveblest er en form for en akutt allergisk reaksjon. De fleste slike reaksjoner er ganske beskjedne med et eller annet utslett i huden, men det hender at det opptrer meget alvorlige reaksjoner.

Derfor er det slik at alle former for allergi mot medisin, må føre til at medisinen unngåes helt. Allergiske reaksjoner. Dette er helt individuelt.


Neste gang kan reaksjonen bli meget alvorligere. Anstrengelse og allergi mot mat Det hender at allergi mot mat slår ut under eller like etter fysiske anstrengelser. Det kan ta opptil et par døgn etter kontakten med det aktuelle allergen før reaksjonen kommer skikkelig i gang. Ved alvorlige systemiske reaksjoner på grunn av veps- eller bistikk, kan du få tilbud om hyposensibiliserende behandling (allergivaksine).


Arr er noe som oppstår etter skader på huden. Huden i et arr er mindre elastisk enn normal hud og er også svakere. Arr modnes over en periode på 1-år. Ved mistanke om allergisk reaksjon må man alltid vurdere luftveier, respirasjon og sirkulasjon og om symptomene progredierer. Symptomer fra luftveier starter oftest med heshet, kløe, tranghetsfølelse, svelgevansker og pusteproblemer.


Larynxødem og bronkospasme arter seg klinisk som stridor og lufthunger. Pasienten kan besvime. Elveblest skyldes ofte allergi mot noe man har hatt hudkontakt med eller spist, men kan like gjerne oppstå uten en allergisk reaksjon. I begge tilfeller får man hevelser og kløe i huden.


Visse legemidler, blant annet enkelte typer antibiotika og betennelsesdempende midler, kan utløse elveblest.

Sollys eller kal tørr luft kan også være en utløsende faktor. Det er spesielt alvorlig om man er allergisk overfor et legemiddel uten å vite det. Man kan også være allergisk mot matvarer (f.eks. melk og sitrusfrukter), fargestoffer, gummi, forskjellige syntetiske stoffer eller planter og dyr. Når bør jeg kontakte lege?


Andre ting som kan gi utslett er infeksjoner eller irritasjon fra sollys eller tørr, kald luft.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg