torsdag 30. juli 2015

Gradert sykmelding jobbe mer

Gradert sykmelding. Hensikten er å holde kontakten med arbeidsplassen og bruke de mulighetene du har til å jobbe. Du finner perioden og graden på sykmeldingen. Jobbe mer enn sykmeldingsgraden viser. Ved gradert (delvis) sykmelding har du rett til sykepenger for den delen du er syk.


Sykepengene kan graderes fra 1prosent og ned til prosent. NAV utbetaler ikke sykepenger for et sykepengegrunnlag som overstiger ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Han mener man bare har to alternativer dersom man har arbeidstakere med gradert sykmelding , som ikke yter 1prosent når de er på jobb. Lederen må selvfølgelig sette seg ned og snakke med vedkommende.


Enten kan man si til den som er syk at vedkommende ikke leverer tilfredsstillende når han er på jobb, og at han må jobbe raskere. Prøv å unngå at en gradert sykmelding trekker ut i tid. Pasienten kan ikke bruke egenmelding under gradert sykmelding.


Gradert sykmelding jobbe mer

Mange tror at prosent gradert sykmelding betyr at den sykmeldte må jobbe halv arbeidstid. Slik er det nødvendigvis ikke. Denne kortfilmen oppklarer en vanlig misforståelse knyttet til gradert sykemelding. Filmen er initiert av IA-rådet i Finnmark som en del av kampanjen Myter om sykmelding. Ved sykmelding skal pasienten komme raskest mulig tilbake i lønnet arbeid.


Dersom sykmelding er nødvendig, skal førstevalget være gradert sykmelding. Når jeg er sykmeldt i prosent, skal jeg jobbe kun halv tid. Svar: Nei, ikke nødvendigvis. Mange kan være på jobb store deler av arbeidsdagen, men klarer ikke å jobbe like effektivt som når de er friske.


Gradert sykmelding jobbe mer

Da kan det være en løsning å være gradert sykmeldt. Man møter på jobb som vanlig, men får ta ting i sitt eget tempo. Hva er gradert sykmelding ? Hensikten med gradert sykmelding er at den sykmeldte skal opprettholde kontakten med arbeidsplassen og delta i arbeidsrelatert aktivitet, forutsatt at det er medisinsk forsvarlig. Dette er et forhold som arbeidsgiver og arbeidstaker må avtale seg imellom.


Avspasering er med andre ord ikke lovregulert. En ansatt som for eksempel er prosent sykmeldt kan gjerne avspasere på den delen av dagen da han eller hun egentlig skulle vært på jobb og deretter ha fri, eller rettere sagt være sykmeldt, resten av dagen. Mange blir faktisk mer syke av å være fullstendig borte fra jobben. Men det er grunn til å mane til litt mer realisme.


Gradert sykmelding jobbe mer

Det er viktig ikke å være naiv og tro at man bare med et pennestrøk kan få en slik ordning til å fungere, sier seniorforsker ved Uni helse, Kirsti Malterud. Dette er vel i skjæringspunktet mellom jus og karriere, beklager evt feilpost. Her på jobb har vi en kollega som er gradert sykemeldt. Arbeidstaker kan benytte egenmelding sykt barn sammen med gradert sykmelding egen sykdom, da dette er ytelser i henhold til to. Sykmelding kan utstedes av lege, kiropraktor eller manuellterapeut.


Ved gradert sykmelding (kan ikke være lavere enn prosent) kan kontakten med arbeidsplassen opprettholdes samtidig som du drar nytte av restarbeidsevnen. Det finnes ulike former for sykmelding. Myndighetene er bekymret over det høye sykefraværet i Norge, og en rekke tiltak er innført for å redusere fraværet.


Jeg prøvde denne formen for gradert sykemelding når jeg jobbet i bhg, var fulle dager men skulle bare jobbe. Vanskelig å regulere rett og slett, pluss at jeg gjerne gjorde mer enn jeg skulle pga dårlig samvittighet ovenfor de andre ansatte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg