tirsdag 11. juni 2019

Halsbetennelse uten mandler

Halsbetennelse uten mandler

Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. For år siden fikk jeg endelig fjernet den siste mandelen. Har også etter det vært syk med halsbetennelse - tror jeg.


Vet jo ikke om det er det jeg har hatt da - syns det er flaut å gå til legen og klage over halsbetennelse når jeg fak. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Sår hals med betennelse i mandlene kan være forårsaket av bakterier som kalles streptokokker. Mandlene hovner opp og blir røde, noen ganger med et pussbelegg. Candidasopp eller gonorrébakterien kan også gi halsbetennelse , men dette er sjelden.


Dersom du har hyppige halsbetennelser, kan det være en fordel å fjerne mandlene. Akutt halsbetennelse , også kalt tredagers halsesyke, er som regel en betennelse i mandlene og deres omgivelser. Mandlene er en del av immunforsvaret i kroppen, og har en sentral rolle i beskyttelse mot bakterier og virus, spesielt hos barn. Mandlene kalles tonsillene på fagspråket, halsbetennelse kalles derfor tonsilitt som betyr betennelse i mandlene. Typiske plager ved halsbetennelse er plutselig halsvondt, svelgebesvær, feber og pusspropper på mandlenes overflate.


De fleste med halsbetennelse oppsøker ikke lege. Symptomer på betente mandler Behandling av betente mandler Bør jeg fjerne mandlene ? Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser. Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals, svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen. Hos barn hender det at mandlene blir så store at det er vanskelig å spise og puste, spesielt om natten.


Da anbefales det å fjerne mandlene. Hvordan foregår en fjernelse av halsmandlene? Den går over av seg selv uten noen antibiotisk behandling.


Betente mandler (tonsillitt) Tonsillitt er en variant av sår hals, og kan føre til svært redusert allmenntilstand i noen dager. Smertestillende midler gjør at du får det bedre, og feberen faller. Halspastiller lindrer i halsen.


Hovne mandler er en tilstand hvor mandlene i halsen (tonsillene) er forstørret. Tilstanden kan også ses i fravær av betennelse, og kalles da for tonsillehypertrofi. Tonsillehypertrofi er vanligst hos barn, og går vanligvis over etter som barnet vokser.


Kald drikke og is kan virke lindrende på sår hals. De ligger bakerst i halsen vår og bekjemper bakterier og andre uhumskheter. Mange av oss har operert dem bort, men lever likevel lykkelig uten mandler. Betennelser i mandlene eller er en sykdom som forårsaker hovne mandler , og den kommer av virus eller bakterier i halsen.


I dagens artikkel vil vi dele noen naturlige tips for å lindre og forebygge halsbetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg