fredag 28. juni 2019

Opptrening etter prolaps

Men enkelte ganger kan et prolaps føre til alvorlige smerter og symptomer. Typisk ved et bredbaset eller sekvestrert prolaps oppstår intense strålende smerter ned i begge beina samtidig og kan til og med forårsake akutte lammelser. Trene med prolaps ? Hør først med din fysioterapeut. Mange ønsker sikkert å fortsette med trening selv med en dårlig rygg.


Har man fått konstatert et prolaps i ryggen vil man alltid være avhengig av øvelser for å stabilisere den delen av ryggen for å forhindre tilbakefall.

Jeg har fått prolaps under knebøy og blitt totalt satt ut av spill grunnet det problemet, så jeg vet hvor ille det er. Fra den ti og å ligge paralysert på bakken, bli hentet med båre av ambulansen til legevakta, til å nå takle trening innen kampsport, og løfte relativt tunge vekter, er mitt bevis på at jeg kan en ting eller to om å trene seg skadefri. Hva kan jeg gjøre selv? Egentrening ved prolaps - Retningsbaserte øvelser.


I tillegg til behandlig for å myke opp i vevet bruker vi å råde ryggpasienten til å være så aktiv som mulig. Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og led går ut mellom ryggvirvlene. Et prolaps har betegnelse etter det nivået det stammer fra i ryggen.


Allerede neste morgen skal pasienten stå opp og etterhvert begynne med forsiktig opptrening.

Nervesmerter (isjias) med utstråling nedenfor kneet, oftest på grunn av prolaps eller trang nerverotkanal. Annen sykdom som brud infeksjon, revmatisk sykdom eller svulst. Diagnosen må basere seg på en personlig undersøkelse av lege, fysioterapeut eller kiropraktor. Den danner grunnlaget for råd og behandling. Prolaps i ryggen er for mange assosiert med uhelbredelige smerter og utsikter til et liv der ryggen er ødelagt for alltid.


Hvis du mistenker at du har et prolaps - søk hjelp og få en grundig undersøkelse. Dette er forøvrig ikke sant. Skulle det vise seg at du har prolaps , så har vi det vi kaller “Prolapspakkeforløpet”.


Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen. Undersøkelsen består av flere ortopediske tester. Etter de første dagene, hvor det kan være behov for ro og behandlingen primært består av smertestillende midler, kan opptrening begynne, gjerne ved fysioterapeut. En prolaps i nakken kommer av at den ytre harde ringen av skiven sprekker. Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får prolaps eller forkalkninger i nakken.


Prolapset kan trykke på nervevevet i ryggen, og noen ganger gi alvorlige varige skader om det ikke behandles på riktig måte. Smerter, nedsettelse av følelse i huden og lammelse av kraften i benet eller foten kan bli permanente ved feil eller for sen behandling av prolaps i ryggen. Slitasje eller skade på mellomvirvelskive i nakken kan føre til et prolaps som trykker mot nerver som går ut fra halsryggraden.


En fysioterapeut kan gi deg råd om hvordan du kan beskytte ryggen når du løfter tungt eller sitter lenge.

De kan også gi veiledning om forsiktig opptrening under forløpet og trening etter at du har blitt bra. Du får problemer med vannlating eller blir nummen i skrittet (det kan skyldes et stort prolaps som trykker på nervene til blære og endetarm, og må opereres raskt). Prolaps oppstår når deler av gelémassen inne i en mellomvirvelskive presses ut og trykker på en nerve. Symptomene er smerter, nummenhet og kraftsvikt, gjerne ned i et ben.


Som regel vil opptrening hos fysioterapeut og aktivitet være nok til å bli bra. VELSE Strak markløft Set x reps: 3-x 7-10. Hele kroppens bakside! Setemuskler, bakside lår, ryggmuskler. Det fine med markløft er at det er en øvelse som kan relateres til dagligdagse gjøremål og er dermed en funksjonell styrkeøvelse.


Gjør det vondt i korsryggen eller nakken etter et tungt løft? Da har du kanskje fått en skiveprolaps. Les mer om hvordan en skiveprolaps føles og hva du selv kan gjøre for å behandle den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg