onsdag 19. juni 2019

Utbetaling av ferie tilgode

Drømmer du om å reise til et eksotisk sted – vi hjelper deg finne det beste reisemålet! Vi tilbyr god kunnskap, personlig service og skreddersyr reisen etter deres ønsker. Nysgjerrig på hvem vi er? Finn din ferie på Reiseguiden.


Sammenlign priser og bestill i dag! Book ditt opphold i dag og spar penger - Se våre tilbud her!

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal overføres til påfølgende ferieår. Dette gjelder også i de tilfeller der arbeidstaker har for eksempel vært syk over flere år og har mye ferie til gode. Restferie på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon.


Reglene for restferie på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon er de samme som for øvrig restferie. Tidligere var det adgang til å avtale utbetaling av disse feriedagene, men denne ble tatt vekk for noen år tilbake. Du kan ikke pålegge ansatte som er i foreldrepermisjon å ta ut ferie. Dersom ferie ikke blir avviklet slik ferieloven forutsetter, innebærer dette derfor at den ansatte får overført de feriedagene han har til gode til neste år og må ta ferien da i stedet.


På denne måten blir både arbeidstaker og arbeidsgiver tvunget til å legge forholdene til rette for at ferie kan tas ut i løpet av året.

Unntaket er utbetaling av feriedager til gode når en ansatt slutter. Når det gjelder overføring av ferie må man skille mellom den lovbestemte ferien og de avtalefestede dagene, sier Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum. Ferie hos ny arbeidsgiver. Når arbeidstaker blir sagt opp kan ikke arbeidsgiver uten arbeidstakers samtykke legge ferien til oppsigelsestiden, med mindre oppsigelsesfristen er tre måneder eller lenger. Dato for utbetaling kan være inntil tre uker etter skatteoppgjørsdatoen som du finner øverst i høyre hjørne på skatteoppgjøret ditt.


Beløp under 1kroner utbetales ikke. I skattemeldingen du mottok i april, er det oppgitt hvilken konto pengene blir overført til. Denne ekstra ferien gir vanligvis også en forhøyelse av feriepengesatsen fra 1prosent til prosent.


Dette var en del av lønnsoppgjøret, og ikke en del av ferieloven. Arbeidstakere som fyller år i løpet av ferieåret har krav på en uke ekstra ferie. Dersom du ikke får tatt hele eller deler av ferien , kan du inngå skriftlig avtale med arbeidsgiveren om å få overført inntil tolv virkedager (to uker) ferie til neste ferieår. Arbeidstaker som ikke får avviklet ferie inneværende år før arbeidsforholdet avsluttes, og begynner hos ny arbeidsgiver før 30. I tillegg kan du avtale å overføre den avtalefestede ferien.


Gjelder dette for din bedrift må du sette av prosent feriepenger. For arbeidstakere over år er da satsen 1prosent. I følge ferieloven skal du utbetale feriepengene siste vanlige lønningsdag før ferien , eller senest en uke før arbeidstakeren tar ferie.


Utbetaling av feriepenger. Les også: Beregning og utbetaling av feriepenger – hva får jeg utbetalt i år?

Automatisk overføring av feriedager. Dersom arbeidstaker ikke har avviklet ferie i løpet av ferieåret på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon, skal alle ferielovens feriedager som er til gode ved ferieårets slutt overføres til neste år. For øvrig kan det etter ferieloven § tredje ledd avtales at virkedager ferie overføres til neste ferieår.


Begrensningen på virkedager gjelder bare den lovbestemte ferien , ikke den tariffestede resten av den femte ferieuken. Ettersom all ferie nå kan overføres, og sykdom i ferier kompenseres i større gra kan dette innebære at flere i større grad enn tidligere har feriedager til gode når arbeidsforholdet skal avsluttes. Skal sikre alle ferier. Lørdag regnes som virkedag etter loven.


Etter ferieloven har du rett på virkedager ferie hvert år. Faller permisjonstid som nevnt i første ledd sammen med allerede fastsatt ferie , kan arbeidstaker kreve utsettelse av de virkedager ferie som er blitt omfattet av permisjonstiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg