onsdag 26. juni 2019

Godt nytt år

Enkelte opplever det ulogisk at ’nyttår’ kan brukes når man ønsker noen et godt nytt år , siden dette ordet ikke har betydningen ’et helt år ’ ellers. Nyttår eller nytt år ? Fine, morsomme og kloke sitater ved inngangen til et nytt år. I et godt nytt år er et trykksvakt, så vi skriver det med én t. Poenget er jo ikke å sette det nye året i motsetning til to eller flere gode nye år.


Hvis vi er for rause med t-ene, er vi altså urimelig snaue med nyttårsønskene.

Det ser ut til at godt nytt år nå foretrekkes (framfor godt nyttår ) når man har selve det nye året i tankene, ikke bare ny (tt)årshelga. Ordet nyttår er jo tvetydig. Det viser nå primært til årsskiftet og tida eller feiringa rundt det (slik nyår gjør på svensk). Si godt nytt år på forskjellige språk - guide til nyttårsfeiringen fra Aktiv I Oslo. Men det bør du ikke, mener språkprofessor Finn-Erik Vinje.


Ja, det er riktig dèt! Trenger du et godt sitat? Godt nyttår - ønsker om fin start på januar.

Husk også at det heter et godt nytt år , med artikkelen et, og ikke ett godt nytt år , med tallordet ett. Oppsummert blir derfor dette et eksempel på korrekt julehilsen: Vi i Apeland ønsker deg en god jul og et godt nytt år ! Vi er akkurat i gang med et helt nytt år. Hvis man tar en titt på sosiale medier og ser hva folk flest skriver på denne tiden så er det ønsker om et godt nytt år , et nytt år med nye muligheter, dører som lukkes og nye dører som åpnes. Nå er januarsalget i gang for fullt i våre butikker!


Kom innom Askimtorget, og gjør et kupp. Vi ønsker alle våre samarbeidspartnere et riktig godt nytt år ! I år har showet, som består av tonn fyrverkeri, over 100. Hei – og godt nytt år alle ! Fint med informasjon fra styret, men jeg undres over kommentaren om at styreprotokollen ikke er registrert mottatt.


Er det noen misforståelser ute å går her? Jeg vil gjerne få fyre av en salutt for å hedre året som nå tar slutt. Gode minner gjemmes for alltid i hjertet, og vi prøver å ta lærdom av gammel smerte. Godt rustet går vi inn i det nye år.


Vi kaster ikke bort energi på det som var i går. Vi hadde en annerledes nyttårsaften i år , var bare mannen og jeg. Vi gledet oss til å feire sammen på den måten, og det ble fint!


Over år siden sist vi bare var oss to.

Jeg kjørte den ene dattera til noen venner et godt stykke unna mens hun andre dro til ei venninne i veien her. Et nytt år står foran oss og tiden er inne for et lite tilbakeblikk på året vi har lagt bak oss Og det er litt av et år NEK har vært gjennom. NEK har aldri tidligere hatt så sterk tilstrømming til komite-nettverket. Det grønne skiftet, digitaliseringen og tjenester basert på NEK-standarder skyller over Norge.


Jeg skal spille kort med minsten, poker, kanskje robbe han for en tjuekroning. Når klokken blir tolv skal jeg stå midt i hagen, se opp på himmelen og speide etter fyrverkeri. Her får du – helt gratis – oversettelse av God jul og godt nytt år på forskjellige språk, og tillegg en guide til hva du kan skrive hvis jul eller nyttår ikke er en del av kulturen i det aktuelle landet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg