mandag 24. februar 2020

Prolaps definisjon

Prolaps , det samme som fremfall av indre organer gjennom en naturlig eller kunstig åpning. Ordet brukes mest om nedsynking av livmor (livmorfremfall) og urinblære, dette forekommer relativt hyppig hos eldre kvinner med svak bekkenbunnsmuskulatur. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven.


Det er vanligst å få prolaps i korsryggen, da det her er mye belastning og bevegelse, men man kan per definisjon få prolaps hele veien i ryggsøylen hvor man har mellomvirvelskiver, for eksempel nakkeprolaps. Dette er den vanligste prolapsalderen.

English dictionary definition of prolapse. To fall or slip out of place. Ordene skiveprolaps og skiveprotrusjon brukes om en annen. En bør imidlertid bruke.


Prolaps i nakken (nakkeprolaps) innebærer at den mykere massen (nucleus pulposus) har trykket igjennom den mer fibrøse ytterveggen (annulus fibrosus) og dermed trykker inn mot spinalkanalen. Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor og tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder.


Uterine prolapse (or Pelvic organ prolapse ) occurs when the female pelvic organs fall from their normal position, into or through the vagina.

Occurring in women of all ages, it is more common as women age, particularly in those who have delivered large babies or had exceedingly long pushing phases of labor. Skiveprotrusjon er en utbuling på en mellomvirvelskive i ryggsøylen. En skiveprotrusjon er som regel forbigående, men kan også være et forstadie til en skiveprolaps.


I likhet med prolaps kan en protrusjon i en del tilfeller være smertefull dersom den presser mot omgivelsene, særlig hvis den legger trykk på isjiasnerven. Hva er prolaps , er det farlig? Det er mye snakk om prolaps og mange misforståelser og unødig redsel i den forbindelse, ikke minst i forbindelse med kiropraktorbehandling.


For treningssentre, aktivitetssentre (eldresentre, seniorsentre) og institusjoner for eldre (sykehjem, omsorgsboliger). Arbeidstakere som løfter eller sitter mye stille, har høyere risiko for å få ryggsmerter enn andre. Sensitivitet av anamnesen og klinisk undersøkelse med tanke på prolaps er beregnet til. Krysset Lasegues test med reproduksjon av isjias øker styrker diagnosen ytterligere.


Jeg er en kvinnelig sykepleier på som gjennom år har vært plaget med nakke skulderproblemer. De siste årene også ryggsmerter. MR for år siden viser trange forhold i lumbaldelen i ryggen, med stenose og et midtstilt prolaps.


Den vanligste årsaken er mellomvirvelskivebrokk ( prolaps i en mellomvirvelskive). Mellomvirvelskivene består av en geleaktig masse som sørger for at ryggraden fjærer når vi beveger oss. Rundt denne massen er det en stram bindevevsring. Ved økt trykk i geleen, eller ved en svakhet i ringen, kan en del av geleen presses ut, som et brokk.


Ved spørsmål om prolaps , ved ryggsmerter som ikke responderer på behandling eller hvis man mistenker alvorlig underliggende sykdom, vil man ofte foreta røntgenologiske undersøkelser, som regel MR eller CT.

Prolaps kommer av latin prolapsus og betyr å dette ned. Vanlig røntgen fremstiller bare benede strukturer og benyttes mest ved mistanke om sykdom i ryggvirvlene. Definisjon og årsak Prolaps av tårekjertelen. Sees oftest hos unge hunder. Dersom hunden får cherry eye på et øye først, vil det ofte komme også på det andre øyet senere i livet.


Utstrålende smerte i beinet er en vanlig plage og årsaken til dette kan være mange. En av disse er isjias som ofte er forårsaket av prolaps i mellomvirvelskiven og som fører til irritasjon og betennelse av isjias nerven. Men hva med alle de andre tilstandene som gir nesten de samme symptomene som isjias? Et triggerpunkt (muskelknute) er et irritert og stramt område i en muskel som kan gjøre vondt.


Slike triggerpunkter kan oppstå ved akutte overbelastninger eller ved langvarige og ensidige belastninger av en muskel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg