onsdag 20. april 2016

Godartet føflekk

I denne prosessen vil det oppstå en hvit ring rundt føflekken, fordi også pigmentcellene i nærheten av føflekken angripes. Hva kjennetegner en normal føflekk ? En godartet føflekk har som regel rund eller oval form og jevne kanter. Fargen er lys eller mørk brun, men den kan også være litt rødlig.


De vokser langsomt, og antallet kan øke frem til ca 50-års alder.

Det er normalt å ha føflekker. Man kan også få kreft i føflekker som er mindre enn fem milimeter. Ta derfor kontakt med legen dersom du har en føflekk som du føler deg usikker på.


Er man i tvil fjerner man eller tar prøve av en føflekk som ser slik ut. Godartet , men kan fjernes og sendes til analyse for sikkerhets skyld. Blå føflekk : Nå snakker vi ikke lenger om den ervervede føflekkens normale livssyklus.


Men den blå føflekken er fortsatt en godartet føflekk.

De to viktigste tegnene på ondartet føflekkreft er forandringer i føflekker du allerede har og at det dukker opp nye føflekker eller mørke flekker på huden din. Den er en opphopning av pigmentceller. Gå til legen din dersom du finner en føflekk som har forandret form, størrelse eller farge. Det gjør det også lettere å fjerne kirurgisk. Selv om en svulst er godartet , kan den likevel være farlig hvis den vokser i spesielle områder.


Forebygging og risiko. Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft.


Følg med på føflekkene dine. Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har. Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. En hud godartet tumor er en ansamling av enkelte celler som ser annerledes enn resten av huden. Det finnes mange forskjellige typer godartet hud vekster kjente av disse er omtalt i denne artikkelen et antall som er vanlig.


Føflekk En fødselsmerke er en godartet svulst av huden, som består av melanocytter. Jeg har hatt en føflekk på rompa i 5-år som har vært litt sånn ut.

Var hos legen i går, og det var bare en godartet føflekk #128512; glad jeg da. Mens en godartet føflekk er myk å ta på og kan klemmes litt sammen med fingrene, er en godartet føflekk hardere og står mer fast om du prøver å klemme på den. En føflekk er en godartet ansamling av. Denne føflekken er vanskeligere å vurdere.


Både kantene og fargen er litt ujevne, noe som er et signal på føflekkreft. Oslo Hudlegesenter har kort ventetid til hudlege for fjerning av føflekker. Dette viser seg som små, svarte. Når det skjer endringer i huden, og disse endringene består over ti bør man være oppmerksom.


Man trenger ikke å løpe til legen for den minste flekk, men oppstår det noe nytt som tiltar i størrelse kan det være lurt å få sjekket det opp, sier hudlege Dag Aandahl ved Hønefoss hudlegekontor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg