mandag 25. april 2016

Psprøyte vektøkning

Kan gi typiske hormonbivirkninger som økt appetitt og vektøkning , redusert humør og nedsatt sexlyst. Medfører at en må kontakte lege eller sykepleier for å få satt sprøyte hver tredje måned. Beskytter ikke mot kjønnsykdommer. Effekten kan vedvare i mange måneder, i enkelte tilfeller helt opp mot ett år etter at behandlingen avsluttes.


Ulempene med p-sprøyte er at det kan bli vanskelig å planlegge graviditet. Dersom man går mye opp i vekt etter å ha begynt med p-sprøyte , bør man ta kontakt med lege. LES OGSÅ: Alt om P-stav. Hvem passer p-sprøyte for? Du finner oversikt over hormonfrie prevensjonsmidler nederst i denne artikkel.


P-sprøyte er ikke hormonfri prevensjon. Går det mer enn måneder mellom to sprøyter er du ikke beskyttet mot graviditet. Forsking viser at mange års bruk av p-sprøyten kan gi noe økt beintap fra skjelettet. Den såkalte p-sprøyten er blant de minst brukte prevensjonsmidlene for kvinner.


Hver tredje måned får du en hormoninnsprøytning hos legen. Det dreier seg om et såkalt gestagent virkende hormon. Det samme hormonet finnes i mini-pilllene. I en studie med observasjonstid på tre år fant man at de som brukte Depot-Provera, i gjennomsnitt hadde en vektøkning på fem kilo. De som brukte vanlige P-piller, hadde ingen vektøkning.


Noen her som bruker p. Er vel bedre enn p. Indikasjoner Antikonsepsjon. Hvor får du tak i det? Underlivsundersøkelse er ikke nødvendig. Spørsmål om p-sprøyte. Hvilke bivirkninger har p-sprøyten?


Den vanligste bivirkningen er uregelmessige blødninger i starten og at menstruasjonen avtar etterhvert. Tidligere funn ser ut til å argumentere mot teorien om at vektøkning kan skyldes stoffets effekter på økt kaloriinntak og minsket energiforbruk, men ytterligere forskning er nødvendig for å bekrefte eller avkrefte de ulike mulige forklaringene. Depo-Provera brukt som prevensjonsmiddel er svært sikkert, og injiseres hver tredje måned. For å få p-sprøyte må du ha resept fra helsesøster, jordmor eller lege. En retrospektiv studie fra Brasil undersøkte KMI-endringer hos kvinner som brukte p-sprøyte og kopperspiral gjennom en treårsperiode.


Fordelen med p-sprøyte er at det er en svært sikker prevensjon og mange mister blødningene sine helt. Lurer litt på fordeler og ulemper. P-pille (forkortelse for Pincus-pille etter oppfinneren Gregory Pincus) er hormonpreparat i tablettform til forebygging av svangerskap.


Med p-piller menes som regel kombinasjonspreparater som inneholder østrogen og progestin, mens rene progestinpreparater går under betegnelsen minipille som ikke inneholder hormonet østrogen. Etter innsetting av implantatet får du et brukerkort som angir innsettingsstedet, innsettingsdatoen og den seneste datoen implantatet må fjernes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg