tirsdag 26. april 2016

Sammalt rug

Discover how to rug. Relativt grovmalt rugmel. Av rugmeltyper finner du siktet rugmel, sammalt rug grov og sammalt rug fin. Rug gir en fyldig smak til brød.


Det gjør dessuten brødet saftig og gir lengre holdbarhet. Fordi proteinet i rug har dårlig bakeevne, blir brød bakt med rugmel tunge og kompakte.

I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt. Rug har vært lite dyrket etter krigen, og selv om arealet har tatt seg noe opp, utgjør det bare vel to prosent av kornarealet. Sammalt rug egner seg spesielt til surdeigsbaking.


Rug er vanskelig og krevende å dyrke for og oppnå god matkvalitet. Fyll opp fryseren med deilige og luftige rundstykker med rug. De er ypperlige til frokost, brunsj, lunsj, i matpakken - eller som tilbehør til suppe, salat eller gryterett, for eksempel.


Fin rug inneholder mg jern og mg tiamin per 1g, mens sammalt rug inneholder mg jern og mg tiamin. Størst forskjell er det når det gjelder kostfiber, der sammalt rug inneholder 1g, mens fin rug inneholder g per 1g mel. Forbruket av rug i Norge er beregnet til ca.

Det finnes siktet rugmel, sammalt rug grov og sammalt rug fin. Rug kan ikke danne glutennettverk på samme måte som hvete, men inneholder mye fiber som binder vannet. Det er mulig å bake brød kun basert på rug , men brødene blir gjerne tunge og kompakte.


Jo større andel av kornet du bruker, jo sunnere bakst får du. Uttrykket brukes om hvete, spelt og rug som males og deretter siktes, slik at skall og kime blir skilt fra resten av melet. Siktet mel lages av kjernen i kornet.


Når surdeigen skal brukes, lar du alltid 1gram bli igjen i glasset. Surdeig skal helst brukes minst en gang i måneden. Hvis man ikke skal bake på noen uker, kan man gi surdeigen mat i form av litt sammalt rug fin og litt ekstra vann.


Hele rugkornet er malt til mel. Hei, kjære Godt-leser! Vi har oppdaget at du blokkerer annonser. Vi i Godt hadde satt stor pris på om du hvitelister oss slik at vi kan finansiere. Brød med rug blir saftig med god holdbarhet.


Erstattet sammalt rug med sammalt hvete, og drøyt halvparten av hvetemelet ble erstattet med siktet rug. Ble vellykket bakst, så denne helgen ble det nybakte rundstykker til frokost til glede for stor og liten. Jeg byttet ut sammalt hvete og sammalt rug med kornbrød. Altså, i stedet for 250g sammalt hvete og 250g sammalt rug , ble det 500g kornbrød.


Jeg har i alle fall lyktes hver eneste gang og jeg er ingen proffbaker.

Synes disse rundstykkene er veldig gode og har fått høre det fra andre også. Bland hvetemel, sammalt hvete grov, sammalt rug grov, byggmel, havsalt og surdeig og vann, men hold igjen dl vann til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder.


Begynn alltid med de grove melsortene når du baker. Brukes rug i deigen, lag den ganske fast. Deiger med rugmel blir bløtere under heving.


I dag finnes det ferdige grove melblandinger i handelen som er enkle og greie å bruke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg