fredag 22. april 2016

Smerter i nedre del av magen og korsrygg

Brukere har fått hjelp mot bl. Jeg har i noen dager plutselig fått vondt i nedre del av ryggen og nedre del av magen. De kommer helt plutselig så må jeg legge meg ned for at det skal bli bedre. Avføringen er normal, av og til litt løs.


Og en hoven lymfeknute.

Smerter i underlivet? Underlivssmerter kan være både akutte og kroniske – og skyldes ulike årsaker. Føles nesten som menssmerter, men jeg har aldri hatt noe særlig menssmerter. Går på cerazette p-piller som gjør at jeg ikke har noen kraftige blødninger og ikke smerter hvis jeg først har en liten mellomblødning.


Flere av mine gravide pasienter er bekymret fordi de har vondt i nedre del av magen. Flere frykter at det er noe galt med eggstokkene, men dette skyldes som regel tarmen som også ligger nederst i magen. Som tidligere nevnt skyldes dette det meste av tiden luft i magen.


Men fordi denne delen av kroppen også inneholder bukspyttkjertelen, magesekken, venstre nyre og leveren, er dette noe du rett og slett ikke kan ignorere.

Magekramper og smerter i korsryggen er vanlige plager. De kan være svært smertefullt til tider, og kan endre den daglige tidsplaner for de berørte enkeltpersoner. Dette er de vanligste årsakene. Murring og en følelse av å være konstant sliten i korsryggen – Skarpe smerter med tilhørende hogg i ryggen (som om musklene plutselig griper tak i ryggen) – Verking i nedre del av korsryggen – ofte som et belte over ryggen eller som en stor sirkel i nedre del av korsryggen.


Mange som sykler og jogger opplever at det kan på sikt bli vondt i rygg og knær. Som jeg viste forrige uke kan trykk eller smerte i korsryggen komme av lite bevegelighet og tyngde fra øvre del av rygg. Mange kvinner får smerter i nedre del av magen , og noen ganger i ryggen og beina, like før eller under menstruasjonen. I tillegg kan smertemestring og avspenning være aktuelle tiltak.


Legg en ispose på nedre del av korsryggen i 15min. Gjenta 3-ganger pr dag med minst time mellom. Har du smerter over hele magen ? Nei: Magesmerter uten feber kan f eks skyldes smerter fra tarmen, magekatarr (magesyre), gallesten osv. Ved vedvarendesmerter kan man utvikle feber - husk å kontrollere temperaturen. Ja: Kanskje har du en.


Her presenteres enkle øvelser som du kan gjennomføre for å forebygge og redusere smertene. Det finnes ulike årsaker til at smerter oppstår i korsryggen. Det kan for eksempel være feil arbeidsstilling eller løfteteknikk.

Verker det i korsryggen, og har du vondt i nedre del av rygg og hofte? Om du sitter ved PCen hele dagen eller har en mer aktiv hverdag hvor du løfter mye, er det ofte én plage som går igjen - svak, øm og vond korsrygg. Underlivsbetennelse kan være akutt med plutselige smerter i nedre del av magen og høy feber. Akutt eller gradvis innsettende smerter på én side. Ofte lokal peritonitt.


Sykliske underlivssmerter, sterkest premenstruelt og menstruelt. Krampelignende smerter i nedre del av abdomen, ofte med utstråling til rygg og lår. Debut like før, eller i tilslutning til, menstruasjon. Uterusmyom med komplikasjon.


Liknende smerter i høyre og venstre del av underlivet og litt høyere oppe, av kolikkaktig, knipliknende type - opptrer hos mange sunne og friske kvinner, spesielt litt ut på dagen eller ut på ettermiddagen. De er som regel ledsaget av en følelse av å være sliten, og kan være så voldsomme at du må legge deg ned og bøye knærne opp mot. Hos gravide forskyves abdominalorganene, og smertelokalisasjonen kan være atypisk, se magesmerter i svangerskapet.


Det er ofte vanskelig å stille en spesifikk diagnose basert på anamnese og klinisk undersøkelse. Ved av sykehusinnleggelsene går magesmertene over av seg selv uten at man finner noen underliggende årsak. Hvis smerter i nedre venstre side av ryggen er spesielt alvorlig, kan det være en indikasjon på en herniated eller sprukket disc.


Alongside de vanligste årsakene nevnt ovenfor, kan smerter nede på venstre side av ryggen like godt være en innstramming av sacroiliac felles, rygg ledd og rumpe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg