fredag 1. april 2016

Ørebetennelse sprukket trommehinne

Trommehinnen er en tynn membran som skiller det ytre øret fra mellomøret. Sprukket trommehinne kalles trommehinneruptur på det medisinske fagspråket. Trommehinnen fungerer på en måte som en fysisk barriere for å beskytte mellomøret med dets små strukturer fra omverdenen, men overfører også lyd som vi hører til det indre øret, ved hjelp av de små øreknoklene i mellomøret.


Legen kan gjerne stille diagnosen sprukket trommehinne gjennom samtale og en undersøkelse av øret. Typiske symptomer som plutselig reduserte smerter i forbindelse med ørebetennelse , eller plutselig innsettende smerter ved skade mot øret i kombinasjon med nedsatt hørsel, vil gjerne gi legen en god indikasjon årsaken til plagene dine.

Mellomørebetennelse går som regel over i løpet av et par dager. Hvis trommehinnen sprekker, eller den blir punktert hos en øre-nese-hals-lege, renner betennelsen (pusset) ut, og symptomene forsvinner ofte. Det betyr ikke noe for hørselen etterpå, om trommehinnen er sprukket av seg selv, eller om den er blitt punktert. Vi på ung har ikke undersøkt deg og kan ikke vite helt hva som har skjedd med øret ditt.


Vi kan derfor ikke gi deg et konkret råd hva du skal gjøre med flyturen. De aller fleste med ørebetennelse vil føle seg bedre i løpet av uker. Er du i tvil bør du gå til lege før du flyr, men det er ikke farlig å fly med sprukket trommehinne.


Gutten min på fikk ørebetennelse med sprukket trommehinne for et par måneder siden.

Han ble behandlet med antibiotika, og virket eller frisk etter det. Men nå synes vi at han hører litt dårlig. Kan det ha sammenheng med den sprukne trommehinnen? Leser på nettet at det kan gi nedsatt hørsel fr.


Otoskopi viser fortykket, ruborøs (eller melkegrå med rikelig karinfiltrasjon) og matt trommehinne , etter hvert bukende oppad og baktil med nedsatt bevegelighet. Ulike funn på høyre og venstre side styrker diagnosen. Ved spontanperforasjon av trommehinnen avtar smertene, samtidig som det kommer purulent sekret i øregangen. Tilstanden kan gi forbigående nedsatt hørsel.


En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus. Dette kan gi smerter, hevelse og ømhet bak øret. Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Når legen ser på trommehinnen ved akutt mellomørebetennelse, ser han typisk en rød og bulende trommehinne.


Ofte ses det også et hvitt belegg. Dersom trommehinnen har sprukket , vil en kunne se et hull i hinnen og vanligvis også puss i øregangen. Har hatt 100-vis av slike, men de har som regel gått over etter timer-døgn.

Denne gangen var det så ille, at natt til torsdag ca kl 02:ringte jeg legevakten. En sprukket trommehinne er en rift i trommehinnen. Disse tårene kan være forårsaket av hodeskade, høye lyder, rusk inne i øret og infeksjon. Symptomer på en sprukket trommehinne er smerter, drenering fra øret, høyt ringe, samt følelsen som rommet er spinning og kvalme. Hull i trommehinnen vil derfor kunne redusere hørselen på det affiserte øret.


I tillegg økes risikoen for infeksjon og skade av mellomøret. Dersom riften ikke er grodd innen måneder, bør man derimot vurdere operasjon. Eventuelt tinnitus. Enkelte hører bobling eller knitring i øret ved forsøk på trykkutligning.


Ved otoskopi ses retrahert trommehinne , forskjøvet lysrefleks, og landemerkene (hammerskaft og processus brevis) fremstår tydeligere enn vanlig. Gul eller grå, senere hvitlig, fortykket og matt trommehinne med markert radiær kartegning. Jeg er nå på dag med infeksjon på trommehinnen, sprukket trommehinne , ørebetennelse i det ytre øret og listen fortsetter.


Nedsatt hørsel, pulserende trommehinne , susing og uutholdelige smerter fra øret, inn i kjeven og ned i halsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg