fredag 1. april 2016

Sår i ganen

Sår og blemmer i munnen er som oftest forbigående og skyldes vanligvis after (munnskold) eller trøske (soppinfeksjon). After går normalt over av seg selv, mens trøske som regel krever behandling med soppdrepende midler. After – er små, gråhvite sår inne i munnhulen. Medisinsk betegnelse: aftøs stomatitt.


Kalles også munnskåld. After sitter ofte på innsiden av kinnene, leppene, ganen og på tungen.

Sårene er ofte røde rundt kanten, og du kan få ett eller flere av gangen. Antallet varierer, men er ofte mellom en og tre. Jeg våknet opp i går morges med et litt større sår i ganen. Det er litt stort og rødt.


Jeg er plaget med herpes, i forhold til munnsår, og jeg har litt blemmer i munnhulen. Ganen er rø brutt, det er munnsår, blemmer eller sår på eller hovne. Hva symptomene er, har en ting alle til felles med en betent gane det så raskt som mulig fra nød.


Disse uttrykk er riktige for det som kalles toppveggen av munnen. Sår i munnen - kjerringråd.

Til og med hunder kan få det. De kalles også for after eller hvitsår. Disse kan være både smertefulle og ubehagelige. Triade: aftøse sår i munnen, genitale sår og hypopyon-iritt. En rekke andre symptomer forekommer også.


Erythema multiforme. Sår med skorper eller blodige forandringer, hyppigst på lepperødt. Vesikler kan av og til ses intraoralt før de brister og konfluerer til større sår. Av og til er øreverk et dominerende symptom. Lymfeknutene under kjevevinkelen er ofte forstørrede og ømme.


Petekkier på ganebuen kan forekomme. Vesikler og sår på ganen , uvula eller bakre svelgvegg forekommer særlig ved coxsackievirus gruppe A-infeksjon. Orofarynks er den delen av svelget som ligger mellom den bløte ganen i munnen og strupelokket.


Forekomsten av orofaryngeal kreft har økt de senere årene, og det settes i forbindelse med økt forekomst av HPV-infeksjon i svelget. Hvis du kikker inn i munnen, vil du kunne se områder med hvitt belegg. Skraper du bort dette belegget, ser du at slimhinnen eller tungen under er skarpt rød og blør lett. Soppinfeksjon i munnhulen kan også ses som røde flekker uten hvitt belegg. En forklaring går ud på, at patientens forsvarsmekanisme er så dårlig i den akutte fase af sygdommen, at selv minimale mekaniske påvirkninger af slimhinden giver sårdannelser.


Til tross for at blemmene er små, kan de bli både ømme og smertefulle.

Sårene oppstår så å si over alt inne i munnen, forteller tannlege Brita Lie ved Vestre Aker Tannklinikk. Problemene begynner som oftest som en liten, rød flekk før de utvikler seg til et hvitt eller gulaktig sår med en rø irritert sone rundt. Jeg plages fra tid til annen med sår i ganen , ofte nærheten av tennene, men også midt oppe i ganen. Varme drikker blir også en lidelse.


Når jeg kjenner med tungen på såret (alltid ett om gangen), kan det kjenne. Hvis knuden bliver lidt større, vil den ofte føles som et fast, hårdt område i slimhinden. Sommetider kommer der et sår på størrelse med knuden, som efterhånden kan komme til at ligne et krater.


I nogle tilfælde kan det bløde fra såret i munden, og tænderne kan blive løse. Munnhulesykdommer er sykdommer i tennene, tannkjøttet, tennenes festeapparat, munnslimhinnen, de store og små spyttkjertlene, samt kjeveknoklene. Sykdommene kan være av rent lokal natur, ledd i en generell sykdom eller konsekvens av en fysisk skade.


Blister - blegner eller ”after” - er næst efter huller i tænderne (karies) og parodontose (de løse tænders sygdom) den hyppigste sygdom i munden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg