mandag 18. april 2016

Hvor vanlig er missed abortion

Missed abortion er når fosteret som er dødt i livmoren, men hvor de kliniske tegnene på aborten ennå ikke har vist seg. Det er nå som en vanlig menstruasjonsblødning og trenger ingen behandling. Ved inkomplett abort og missed abortion kan du behandles med tabletter. Svangerskapslengde kortere enn ni uker. Ved spontanabort som ikke kommer i gang av seg selv, gis en tablett Mifegyne.


Det er ingenting du kan gjøre for å hindre eller stoppe en spontanabort. Legen vurderer hva slags type abort du har: En missed abortion betyr at fosteret er dødt i livmoren, men at det ikke støtes ut. En partiell (delvis) abort innebærer at noe, men ikke alt vev er støtt ut av livmoren. Det varierer hvor vondt man får og også fordi vi reagerer forskjellig på smerte. Det er liten sjanse for gjentagelse og det er bare noen få prosenter av naturlige aborter som ender som missed abortion.


Det er greit å begynne å prøve igjen så fort blødningene har gitt seg. En fullstendig spontanabort betyr at alt vev er ute av livmoren. Ingen videre behandling er nødvendig. Missed abortion : foster som er dødt i livmoren, men hvor de kliniske tegnene på aborten ennå ikke har vist seg. På ultralyd ses et intakt svangerskap, men fosteret lever ikke lenger, det er altså ingen hjerteaksjon.


Utstøtningen har ikke kommet ordentlig i gang på dette tidspunkt. Her på mammanett står det under missed abortion definisjon at man mister symptomene. Det er altså ikke riktig, og det ga meg et falskt håp om at det kunne være liv i magen i en uke.


Jeg har også opplevd å ha en ma hvor symptomene forsvant, så begge måter å abortere på er relevante. Om kvinnen er mer enn uker gravid og har hatt en missed abortion , blir det satt i gang en ”mini-fødsel” med medikamenter. Kvinner får tilbud om smertestillende medikamenter når dette er nødvendig. Fosterets alder avgjør hva som skjer Hvilken av de tre overnevnte gruppene du plasseres i, blir avgjort ut fra hvor gammelt fosteret er.


De fleste leger vil nok anbefale dere å se dette an før det settes i gang nye undersøkelser, da det du forteller er veldig vanlig og nesten forventet. Menstruasjonen kommer vanligvis tilbake fire til seks uker etter aborten. Den første menstruasjonen er ofte kraftigere og mer langvarig enn vanlig.


Skal du begynne med p-pille, kan du starte samme dagen som aborten. Det er ikke økt risiko for spontanabort om du blir gravid like etter en spontanabort. Jeg har nettopp opplevd en missed abortion og har behov for å få noe ned på papiret.


Vi ble relativt kjapt gravid med vårt første barn og var overlykkelige. Vi var på tidlig UL i uke og s. Er det en gynekolog eller en vanlig allmennlege som har sett på deg? Det er vanskelig å se så mye så tidlig for en som ikke er veldig erfaren. Jeg ville i hvert fall ikke ha bedt om utskraping hvis det ikke var 1 sikkert at det var en missed abortion.


Særlig hvis du fortsatt har symptomer og tester positivt. Det haster ikke å behandle en missed abortion. Hvis det ikke kommer en spontan abort er også utskrapning her nødvendig.


Hvis missed abortion opptrer sent i svangerskapet, gir man medisiner som kan fremkalle fødselen av det døde fosteret. Livmoren blir tømt ved skraping eller vakuum, for å unngå infeksjon. Jeg hadde en spontanabort i juni, var kommet til uke 6. Ble raskt gravid igjen, og hadde positiv graviditetstest i august. På onsdag ble det på ultralyd oppdaget en missed abortion. Jeg var kommet til uke 1 men fosteret var kun uker.


Hadde ikke hatt noen blødninger eller smerter. Vanligvis er det større blødning enn ved en menstruasjon, og blødningen øker med svangerskapets varighet. Det er gjerne bare et spørsmål om tid før det vil utstøtes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg