mandag 11. april 2016

Kattefødsel over flere dager

Det lønner seg å forhøre seg litt blant erfarne oppdrettere innen den rasen en har dersom en er nybegynner. De fleste katter er flinke til å f. Hallo Jeg tror at katten min nå er i ferd med å føde. Hun blødde fra kjønnsorganet tidligere i dag.


Hun satt på fanget mitt i en time og malte høyt (noe hun aldri har gjort før).

Nå tror jeg vannet har gått og hun vil ikke jeg skal gå fra henne, begynner å mase og bli utolmodig dersom jeg forlate. Når hun er klar til å føde vil mye skje med kattemor. Det aller første hun gjør som tegn på at fødsel nærmer seg er å lage til et fødested ved å grave og rote i fødekassen (eller der hun har lyst å føde). Dette kan hun begynne med opptil flere dager før, men det blir ofte veldig intenst det siste døgnet.


Det hender de er fornøyd etter å ha spist den første morkaken, og overlater resten av navlingen til deg. Hvis du skal gjøre dette, må du være ren på hendene og gnage navlestrengen over med neglene, slik at det ikke oppstår blødning. Utifra ovenstående punkter legges det opp en behandlings- og utredningsplan.

Dyr med kraftige symptomer kan trenge oppstalling over flere dager. Noen kan sendes hjem med diett, andre trenger flere prøver og kontroller før man finner frem til bakenforliggende årsaker. En diagnose eller foreløpig diagnose stilles. Vanlige årsaker kan være bakterier, virus eller innvollsparasitter, bakterier fra giftig mat eller reaksjon på fôr.


Andre årsaker kan være reaksjon på medisiner, forgiftning eller et fremmedlegeme. Jeg ser det er noen dager siden dette innlegget ble lagt ut. Det kan også skyldes sykdom i organer. Hvordan går det med katten?


Jeg ville dratt rett til vetrinæren om katten etter fødselen er slapp, utilpass og det kommer illeluktende utflo det kan godt være at ikke alle kattungene har kommet ut. Så kommer hun igang med å føde en ny unge. Noen ganger kan alle ungene bli født innen en time, noen andre katter tar flere timer per unge.


Men generellt tar det ca 2-timer for hele fødselen. Alternativ behandle for giardia å se om det hjelper. Enten flagyl (smaker dritt, vanskelig å få i katten) eller Panacur i dobbel dose over dager. Dette vil som regel også slå ned tri-trich, men den vil komme tilbake.


Det samme gjelder med coccidier.

Kan være det er en til som sitter fast. Første gangen katten her fikk kattunger kom det fem i løpet av et par timer, så roet det seg, så var det på an igjen, den satt fast, så gubben måtte trå til som jordmor, og dro den ut etter bakbeina. Huff, stakkars pusemammaen.


Engangssprøyter, er viktig å ha, tilfelle du må fóre valper som ikke klarer å suge selv. Råmelka fra tispa er viktig, så de første par døgnene bør du pumpe tispa, dersom dette skulle skje. Må du fóre valpen over flere dager , kan du også etterhvert bruke morsmelkerstatning beregnet på hund.


Jeg blir litt overrasket over at du går ut ifra at jeg ikke har lest noen ting om kattunger før katten min fikk kattunger. Jeg har lånt flere bøker på biblioteket og lest masse på internett, men jeg har ikke sett noe om dette og det var derfor jeg spurte her. Katta mi fikk to ganske etter hverandre og så tok det flere timer før de neste kom så man må følge med på om alle er ute. Kan hende du må hjelpe henne litt med å få slimposen vekk fra ansiktet til ungen og hvis hun sliter litt med å gnage over navlestrengen kan du godt hjelpe henne litt. Gnag over med neglene dine.


Hele fødselen kan normalt ta mellom første og siste unge 1-timer. I enkelte tilfeller kan fødselen avbrytes etter at det er kommet en eller flere kattunger. Katten oppfører seg som om fødselen var over , og så etter en dag eller to fortsetter fødselen.


Dere har opplevd en kattefødsel ! Kattungene ligger forhåpentligvis i fødekasse i et trygt rom sammen med kattemor. Det viktigste akkurat nå er å sjekke at kattungene er i fin form. Jeg har en katt som heter Tussi (litt over år gammel) som fødte for første gang i natt. Hun sov på dyna mi og når jeg våknet så jeg at hun hadde født en liten kattunge.


Jeg dro på skolen, også fikk jeg vite at hun hadde født enda en kattunge kl 12. Når jeg kom hjem, som var rundt 14. En svær og ganske sær hannkatt på kg. Nå tok det ikke lang tid før pressriene var i gang igjen, og nummer to ble født 02.


Denne gangen ei jente på 1gram. Hun er også brun og hvit, men betydelig mer hvit. I februar ble det kjent at stjerneduoen Julie Bergan (24) og Astrid Smeplass (21), skulle flytte fra hverandre etter å ha vært romvenninner i flere år.


Bergan fortalte til Se og Hør at årsaken var at hun skulle kjøpe seg leilighet og dermed flytte for seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg