mandag 18. april 2016

Barn som spiser for mye

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Kjøp fôr i metermål og se det store utvalget vi har til prosjektet ditt. Finn laveste nettpris her. Hvis svaret er: Ja, mitt barn spiser for lite, kan du lese videre her, og få noen tips om hvilken mat du bør gi til ditt barn.


Mat med mye energi og mange næringsstoffer. Når man ønsker å øke vekten på en sunn måte, må maten som spises fylle to viktige kriterier: Maten må være energirik og maten må være næringsrik.

Hun presiserer likevel at foreldre ikke skal ha angst for å si til barnet at det veier for mye , men de må si det på en pedagogisk måte. Det er på mange måter som med sex. Foreldre har ofte vanskeligheter med å snakke med barna om det, men de hører jo om det andre steder, som på skolen. Mens noen sluker brokkolibitene like lett som pølsene, er det noen som nekter blankt eller nøyer seg med en liten smaksprøve. Skal man begrense de, eller la de spise seg mette?


Få grønnsakene på bordet i oppkuttet form, da spiser barn mer, sier Kristiansen. Hun forteller at mange barn foretrekker rå grønnsaker fremfor kokte, noe som er helt ok. At voksne og barn spiser samme mat, er også en viktig del av et sunt kosthold.


Daglig bør barn spise 1gram grønnsaker.

Men, barn er forskjellige, og i en barnehage kan det både være barn som er normalvektige og barn som er litt runde og som kanskje også har overvektige i nærmeste familie slik at de står i risikosonen for å bli overvektige selv. Når barn spiser lite er det ekstra viktig at det de får i seg er sunt. Pasient: Ja – det er jeg naturligvis enig i. Men hun vil altså ikke ha maten vi lager til henne. Brus er det som betyr mest for sukkerinntaket i Norge. Selv om inntaket av sukkerholdig brus har blitt mindre, er vi fortsatt blant dem som drikker mest brus i verden.


Vi spiser dessuten mye godteri, sier han. Saft er også en sikker sukkerkilde. Barna i Europa spiser mye sukker gjennom hele uka, men sukkerfesten topper seg. Skap mestringsopplevelser for barna ved å servere små porsjoner som gjør det mulig for dem å spise opp alt. Skap ro og god stemning rundt spisesituasjonen og unngå fokusering på hvor mye barna spiser.


Foreldrene bestemmer hva barna skal spise , og barna hvor mye. Forsyn ikke barnet med for mye mat. Unngå å gi barnet premie for å spise , som is, eller straff for ikke å spise , som å nekte dessert. Lag ikke egen mat til barna.


Spis sammen med dem. La alle i familien velge middag hver sin gang. Fordi barn er i vekst, brukes det et persentilskjema for å måle barnets høyde og vekt i forhold til gjennomsnittet hos barn med samme kjønn og alder.


Noen barneavdelinger bruker likevel KMI tilpasset barn som mål på overvekt.

For noen få utvikler det seg til en spisevanske. Men det finnes også studier som tyder på at den positive trenden ikke gjelder alle. Fedme ujevnt fordelt i befolkningen.


Tallene som viser et stadig sunnere kosthold her til lands, kan skjule en skjevfordeling – at noen spiser mye av den usunne maten, og derfor blir fete, mens andre spiser veldig lite av den. Ni av ti barn spiser for lite grønnsaker. Dette bør de spise daglig. En kostholdsundersøkelse blant 4-åringer viser at barn spiser for lite grønt.


Vi ba ekspertene vise hvor mye som er anbefalt. Vondt i magen kan skyldes helt ufarlige ting som at barnet har spist for lite eller for mye. Barn får ofte vondt i magen. Men magesmerter kan også være tegn på alvorlige tilstander som må behandles.


Når vi vet at mange voksne spiser altfor mye salt, er det svært sannsynlig at mange barn også får i seg for mye salt. I følge nordiske anbefalinger bør barn under to år maksimalt få i seg gram salt per megajoule per dag, noe som tilsvarer rundt gram salt om dagen. Mange norske barn får nok i seg mer enn dette.


Noen av matvarene er kun uheldig før barnet fyller ett år mens andre matvarer bør man være påpasselige med at ikke barna spiser for mye.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg