mandag 17. februar 2020

Rennende avføring

Slim i avføring : Grunn til bekymring? Når bør man oppsøke lege for diaré eller løs mage? Men noen er ofte plaget med løs mage.


Gul: Rennende , illeluktende gul avføring kan være et tegn på overflødig fett, noe som kan skyldes blant annet cøliaki. Svart: Om avføringen din er svart bør du kontakte lege, da det kan være blødninger høyt oppe i tarmsystemet.

Det kan også skyldes det du har spist eller drukket, da jern og rødvin påvirker fargen på avføringen. Slim er med andre ord en vesentlig og viktig del av fordøyelsessystemet vårt, og det er helt normalt at det blandes inn med avføring eller ligger på utsiden av avføring slik at det er synlig for oss, eller at det løsner og flyter i toalettskålen. Rennende avføring er diare og det er ikke vanlig å ha dette over lengre tid. Hvis du har hatt dette kun noen dager ,så er det nok bare en mageinfuensa.


Vennlig hilsen helsesøster. Løs, ofte vanntynn og hyppig avføring er det vanligste symptomet. Hyppighet er dels avhengig av inntak av mat og drikke.

Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré. Det viktigste er å legge merke til endringer i avføringsmønsteret, altså både hvor ofte man har avføring og hvordan avføringen ser ut. Dette mønsteret varierer mye fra person til person, og enkelte har også et vekslende mønster som de er kjent med.


Derfor er det vanskelig å gi noen standard for hvordan det bør være. Avføring opptil tre ganger i døgnet og hyppigere enn tre ganger i uken regnes som normalt. Du skal føle at du får tømt deg skikkelig og at avføringstrangen forsvinner etter at du har vært.


Gul avføring : Kontakt lege dersom avføringen er gul, rennende og illeluktende. Dette kan bety at det er problemer med bukspyttkjertelen, galleblæren eller leveren. Har du spist mat med mye rødfarge som for eksempel rødbeter, kan dette påvirke fargen.


GALLESYREN: Gallen produseres i leveren, samles i tynne ganger i leveren og flyter inn til galleblæren for lagring. Når vi spiser trenger vi både galle og nedbrytingsenzymer fra bukspyttkjertelen. Som figuren viser ser du at bukspyttkjertelen tømmer nedbrytingssaftene inn i samme kanal som gallen kommer rennende.


Hard og sjelden avføring.

Jeg har begynt å bekymre meg for magen min. Har alltid hatt en følsom eller nervøs mage, men i går fikk jeg veldig smerter øverst i magen, en slags mageknip. Jeg begynte å gå på do med slimete og gul avføring , ikke rennende , men heller ikke fast. På ettermiddagen i går var jeg mange ganger på do,.


Hvis hard avføring blir liggende som en propp ytterst i endetarmen, vil den normale trangen til avføring bli undertrykket. Kun flytende masse kan passere proppen, og barnet kan lekke avføring. Pasientene som bare har avføring 1–ganger i uken, får nesten alltid problemer.


Da er tarmpassasjen for langsom, sier han. Det er ikke bra hvis det går flere dager. Skjult forstoppelse. Selv om man går på toalettet hver dag – de fleste gjør det om morgenen – kan man faktisk gå rundt med avføring som har hopet seg opp i. Hva er kronisk diaré? Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer.


De første dagene er den seig, svart og uten lukt. Innen en uke blir den løs, sennepsgul og med en frisk og syrlig, ikke ubehagelig lukt, når melken er skikkelig i gang. Vasomotorisk rinitt: Helårs rennende nese.


Vanskelig å skille fra allergi, spesielt middallergi (som er en helårs innendørsallergi).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg