mandag 11. juni 2018

Psoriasis på leggene

Psoriasis viser seg først og fremst ved utslett på kroppen. Oftest ser vi røde flekker med skorper og flass på visse hudområder. De vanligste områdene for utslett er hårbunn, albuer, knær. Også neglene kan bli påvirket. Personer med psoriasis er rammet i ulik gra både med hensyn på hvor på kroppen utslettene kommer, hvordan utslettene ser ut, hvor lenge utbruddene varer og hvor ofte de opptrer.


Neglsopp må alltid utelukkes.

Diagnosen psoriasis stilles som regel klinisk. Den mest kvalifiserte til dette vil være en hudlege. Hvis dette mot formodning skulle være psoriasis er det å forvente at neglforandringene vedvarer og ikke forsvinner av seg selv.


Lichen planus har en tendens til å ramme huden rundt anklene og leggene. Keratosis pilaris: Veldig vanlig hudtilstand der man får røde prikker med ru overflate på fremsiden av lårene og leggene. Vanlig årsak til vedvarende skjellende utslett på leggene. Forandringene på neglene opptrer ofte samtidig med psoriasis på andre deler av huden, men psoriasis på neglene kan også være det eneste tegnet på psoriasis.


Negler på både hender og føtter kan rammes. Neglpsoriasis kan vise seg som små furer i neglen slik at den ligner overflaten på et fingerbøl (pitting).

I Norge har cirka to prosent av befolkningen psoriasis. Behandlingen av psoriasis omfatter en rekke tiltak som grovt kan inndeles i fire kategorier: salvebehandling, lysbehandling, systemisk behandling og behandling med biologiske legemidler. Man antar at 2- av befolkningen har psoriasis.


I tillegg til medisinsk behandling, finnes det tiltak du kan gjøre selv som får utslettet til å gå tilbake og som hjelper til med å holde sykdommen i sjakk. Fordi psoriasis på disse områdene ser ganske annerledes ut enn det vanlige tørre, skjellete utseendet, kan tilstanden ofte forveksles med en soppinfeksjon eller andre hudsykdommer. Plakkene opptrer vanligvis symmetrisk, det vil si på de samme steder på begge kroppshalvdeler. Andre steder er ryggen, hodebunnen, fingerknokene, håndflatene, fotsålene, leggene og kjønnsorganene. De fleste regner psoriasis som en isolert hudsykdom, med eller uten leddsymptomer, men flere forfattere omtaler orale lesjoner som en del av sykdomskomplekset ( 17).


Mange psoriasispasienter får psoriasis på neglene – faktisk utvikler rundt halvparten av mennesker med psoriasis også neglepsoriasis. Det finnes en rekke undertyper av sykdommen, og hver type har sine karakteristiske trekk. Det er en klar genetisk komponent ved sykdommen. Jeg husker så godt da jeg fikk psoriasis. Jeg var år, tynn som en tannpirker, sent utviklet og hadde lav selvtillit – psoriasis var ikke akkurat det jeg trengte.


Det begynte som noen små røde prikker på brystet. Mamma hadde tårer i øynene da hudlegen avga sin dom, jeg hadde derimot aldri hørt om psoriasis og ble ikke spesielt bekymret, i allefall ikke i starten. Symptomene kan ligne på dem man får av en brannskade.


Erytrodermisk psoriasis kan skyldes utløsende faktorer som infeksjon, alkoholisme, en del medisiner, psykisk stress og avbrutt psoriasisbehandling. Ved erytrodermisk psoriasis påvirkes hudens evne til å danne en barriere mot væske- og varmetap. Det er imidlertid viktig å forstå at alle mennesker med psoriasis ikke alltid kan bruke de samme behandlingsmetodene.

Det er utbredelsen, lokaliseringen, hvor hissig utslettet er, og hvordan sykdommen ev.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg