tirsdag 28. januar 2020

Plommer hellstrøm

Er skinnet tykt og seigt bør det trekkes av. Ta opp og trekk av skinnet. Legg plommene i laken etter hvert som skinnet trekkes av (slik at de ikke blir mørke). En annen, mer selvsagt vei å ta plommene, er å bruke dem til dessert.


Vi har oppdaget at du blokkerer annonser. Vi i Godt hadde satt stor pris på om du hvitelister oss slik at vi kan finansiere vår journalistikk med reklame og fortsette å være en gratis nyhetskilde. I høst har det, som tidligere år, blitt plukket plommer til den store gullmedalje.


Spørsmålet er – hva gjør man med så mange plommer ? En super til å lage er plommepai med smuldredeig, se for eksempel denne oppskriften, erstatt stikkelsbær med plommer og tilsett ts kanel i smuldredeigen. Hvis du skal spise nyhøstede plommer de nærmeste dagene bør du oppbevare de i kjøleskapet ved 2-grader for at de skal holde se best mulig. Mye sitter i skinnet, så spis gjerne plommene med skinnet på. Hvis det har kommet mye nedbør på modne plommer , kan de sprekke i skinnet.


Plommer er naturlig rike på kostfiber. Hei Trine I september plukket jeg noen kilo plommer som jeg frøs direkte med sten og det hele. De største kan bli på størrelse med et lite eple. Gunda Djupvik kokar plommene saman med stjerneanis for ekstra smak. Jeg har imidlertid ikke særlig dårlig samvittighet for det, fordi de får nemlig betalt for det når det nærmer seg jul – da i form av plommelikør.


Hvis du har mer plommer er det selvsagt bare til å lage mer, men du trenger da ikke doble veskemengden for hver 30. Det viktige er å beholde balansen mellom vann og sukker. Prøv deg frem for å se hvor mye du trenger til din plommemengde.


Ha vann, sukker og konjakk i en middels stor kjele. Snitt opp vaniljestangen og ha både vaniljefrø og selve stangen i kjelen. Gi blandigen et oppkok.


Innholdet av immunforsvarstyrkende plantestoffer er skyhøyt i plommer , og på grunn av beskjedne mengder glukose i det saftige fruktkjøttet er plommer blodsukkervennlige. Lise Finckenhagen vet hvordan en god kake med plommer skal smake. Her er det mange gode smaker, med krydder som står godt til plommer. Men, når du har er forsynt, er det sylting du bør prøve deg på.


Plommer hellstrøm

Stort sett sier vi at alle grønnsaker kan spises fritt. Hellstrøm rydder opp - hjemme. Ta denne oppskriften med deg. Denne desserten er en drøm for smaksløkene mine. Etter å ha lagd ostesmørbrød med kantarell og plomme , hadde jeg endel plommer igjen.


Jeg tenkte litt fram og tilbake på hva jeg skulle bruke dem til, og da jeg kom over Trines oppskrift på plommedessert med cognac og creme fraiche, visste jeg at det måtte bli dessert. Vi koker mandelpoteter til de er møre og presser dem gjennom en sikt direkte på serveringsfatet eller tallerkener. Finhakker rødløken og skyller den i sil under kaldt springvann noen sekunder og lar det renne av. Vi hakker eggene separat i plommer og hviter.


Vi renskjærer og trimmer fiskefiletene (bruk plasthansker og papir på benken). En rask og enkel dessert som passer like godt til hverdags som til helgekosen. Hjemmelaget tomatsaus er noe helt for seg selv. Jeg pleier å lage tomatsaus og fryse ned i større og mindre porsjoner.


Når sesongen for epler og plommer er her, er det mye godt i kan lage. Søte, saftige og syltede plommer i krydderlake er godt både som dessert og som tilbehør til viltkjøtt. I tillegg er det fine gaver. Prøv en av disse oppskriftene som kan varieres i det uendelige.


Spør jeg mannen min, Erik (han har fått seg blogg, forresten), hva det beste han kan få å spise, vil han si andebryst. Det er utrolig enkelt og raskt å lage chutney.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg