mandag 20. januar 2020

Tunge løft tidlig fødsel

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene.


Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Her står det at hvis en gravid i sitt arbeide håndterer gjentagende ganger byrder på over kg, kan det øke risikoen for abort eller for tidlig fødsel. Tunge løft kan også føre til ufrivillige aborter.

I alminnelighet frarådes gravide tunge løft , og ikke minst gjentagende løft. Det anses ikke som skadelig for fosteret å løfte byrder under 4-kilo. Det viser ny forskning baseret på data fra Bedre sundhed i generationer.


Sett deg ned med bena hevet hver time eller så, og ikke løft tunge gjenstander. Stopp fysisk aktivitet og hvil hvis du opplever sammentrekninger som ikke stopper i løpet av kort tid. Prøv å redusere stress i livet ditt. Muligheten for tidlig fødsel er skremmende, men de fleste kvinner opplever bare kynninger. Undersøgelsen var én ud af flere, som ikke viste en signifikant sammenhæng mellem tidlige fødsler og arbejdsrelaterede løft.


En unik undersøgelse.

Andre forskere har dog vist det modsatte: At tunge arbejdsrelaterede løft ser ud til at give højere risiko for, at en kvinde føder for tidligt eller aborterer ufrivilligt. Nei, det kan man ikke si ut fra forskningen som er gjort på dette. Men det er en del som har problematiske svangerskap, eksempelvis dem som må sette på cerclage (et bånd som sys rundt livmoren for å hindre at den åpner seg).


Bekkenøvelser etter fødselen. De øvelsene som gjelder mens du er gravi er fortsatt svært viktig å gjøre når barnet er født. Du kan starte treningen av bekkenbunnen så raskt som mulig etter fødselen hvis du ikke har fått annen beskjed.


Du må ikke regne med å kunne holde hvert knip lenger enn 3-sekunder i starten. Risikoen for å utvikle nedsunken livmor øker med antall svangerskap og fødsler. Arbeid som medfører tunge løft , kan også utløse et fremfall. Hoste vil forverre plagene.


Diagnosen stilles på grunnlag av de typiske plagene og bekreftes ved gynekologisk undersøkelse. Andre undersøkelser er vanligvis ikke påkrevd. Jeg bare lurer på om noen vet om det er farlig å løfte litt tidlig i svangerskapet. På jobben må jeg av og til bære litt utstyr som kanvære litt tungt.


Det er jo ikke lett å vite hva man skal forholde seg til, da, når man får så blandede signaler. Kan det skade fostert? Alle sier man skal være forsiktig med å løfte tungt (uten å spesifisere noe nærmere hva tungt betyr), men mens noen sier det er for å beskytte ryggen og bekkenet, sier andre at det kan utløse spontanabort eller for tidlig fødsel.


Ved graviditet er det viktig å ikke bruke medisiner unødvendig.

Dersom hemoroiden er smertefull og plagsom, kan salve eller stikkpille forsøkes. Dersom du har et arbeid med mange tunge løft eller langvarig stående arbeid og arbeide i tungvinte stillinger, kan dette gi en økt risiko for for tidlig fødsel og lavvektige barn. Det samme gjelder en svært oppjaget arbeidssituasjon.


De fleste vil helst unngå operasjon, men noen er nødt til det for å bli kvitt plagene. Inngrepet er ikke spesielt omfattende, men man må være forsiktig med tunge løft i ukene etter, slik at vevet skal gro ordentlig. Dessverre får omtrent én av fem tilbakefall, og må opereres på nytt.


Kvinner med risiko for for tidlig fødsel , eller som har hatt flere spontanaborter, bør rådføre seg med lege eller jordmor for å få tilpassede råd. Aktivitet og trening ved rygg- eller bekkensmerter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg