torsdag 30. januar 2020

Urinveisinfeksjon barn

ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer. Du kan handle trygt og enkelt på Vitusapotek. Vi har kunnskapen du trenger. Hos barn er symptomene på urinveisinfeksjon ofte vage.


Først ved 3-års alder kan barna selv fortelle om de typiske plagene ved nedre urinveisinfeksjon i form av økt trang til vannlating, svie ved vannlating, hyppig vannlating og passasje av små urinmengder. Det er altså ikke egentlig snakk om smitte, urinveisinfeksjon smitter ikke fra en person til en annen.

Urinveisinfeksjon skyldes de bakteriene vi har i tarmen eller omkring urinrørets munning i underlivet. Det kan derfor være vanskelig å oppdage urinveisinfeksjon hos barn. Det kan være vanskelig å oppdage urinveisinfeksjon hos barn , særlig hos de minste. Vanlige symptomer er økt irritabilitet, feber, oppkast, diaré og manglende matlyst. Noen barn får grumsete eller illeluktende urin, og får enten vanskeligheter med å tisse eller tisser svært ofte.


Barn med urinveisinfeksjon. En urinprøve må til for få slått fast om det er urinveisinfeksjon som plager småen. Dersom urinveisinfeksjonen sprer seg videre opp fra blæren mot nyrene, vil allmenntilstanden oftest være dårlig.

Dette kan bety at du har nyrebekkenbetennelse som må behandles straks. Dersom du er gravid og mistenker at du har urinveisinfeksjon. Hvis et barn har hatt urinveisinfeksjon , bør legen undersøke om barnet har en medfødt misdannelse i blæren eller urinrøret. Ellers vanlig klinisk undersøkelse inkl.


Tilstreb midtstrømsprøve. Det er ikke bevist at barn som er våte og sittet på noe kaldt er mer utsatt for urinveisinfeksjon. Men klinisk erfaring tilsier det. Det å fryse gjør en mer disponert for å bli syk.


Hvem er mest utsatt for urinveisinfeksjon ? Kvinner rammes oftere av urinveisinfeksjoner enn menn. Dette skyldes at de har et kortere urinrør og at urinrøret er nærmere endetarmsåpningen. Alle andre kan vanligvis behandles poliklinisk. De mangler kanskje appetitt, kaster opp, legger ikke på seg, har feber, trives ikke eller er irritable. Om mulig bør det sikres urin til dyrkning før antibiotikabehandling starter.


Behandlingslengde 5–døgn. De fleste kan trygt behandles med perorale antibiotika. Ved empirisk valg av antibiotika må man vurdere om det er øvre eller nedre urinveisinfeksjon , om barnet kan svelge tabletter eller ikke og ta hensyn til økende resistens hos Escherichia coli, den klart vanligste mikroben ved urinveisinfeksjon hos barn.

Denne formen for refluks vil ofte medføre urinveisinfeksjon og også risiko for kroniske betennelsesforandringer i nyrene. Jeg har slitt med urinveisinfeksjon siden jeg var (er nå passert 40). Men har ikke vært plager med dette på noen år nå. Jeg tar en stor dose C-vitamin, tran og nattlysolje ved leggetid.


Når jeg merker at jeg får begynnende urinveisinfeksjon så koker jeg opp vann og tilsetter gurkemeie krydder og pepper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg