søndag 26. januar 2020

Vannkopper mildt utbrudd

For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus. Immunglobulin med høyt innhold av antistoff mot vannkopper kan hindre utbrudd av vannkopper hos ikke-immune personer hvis det gis kort tid etter smitteeksponering.


Slik behandling kan vurderes for ikke-immune gravide som eksponeres for betydelig vannkoppe­smitte. Indikasjonen er å beskytte kvinnen mot alvorlig forløp av sykdommen. Man er smittsom fra dager før utbrudd , så lenge det oppstår nye utslett, og helt frem til skorpedannelse på utslettene og de væskefylte blemmene.

Dette inntrer etter ca. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper mellom fem dager før og to dager etter fødselen. Se eget avsnitt under om posteksponeringsbehandling av gravide. Premature barn som utsettes for vannkoppesmitte før hjemreise fra sykehus, uavhengig av om mor har hatt vannkopper.


VZIG framstilles av plasma fra personer som nylig har gjennomgått vannkopper eller helvetesild. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune.


Sykdommen forekommer også hos voksne.

Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Andre symptomer på vannkopper er generell feberfølelse, slapphet, feber, redusert matlyst og kløe fra utslettet.


Disse symptomene kommer rett før eller samtidig med at utslettet bryter ut. Etter hvert vil vesiklene sprekke og tømme seg for klar væske. Etter til døgn vil man begynne å få skorpe på blemmene. Likevel regner vi med at til prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn. Hva kan årsaken til at noen ikke får sykdommen som barn være?


Vannkopper sykdomsforløp. Et nyfødt barn hvis mor ikke har hatt vannkopper (må bekreftes med blodprøve), er i risikosonen for å få vannkopper om mor får utslett eller utbrudd av vannkopper like før fødselen, eller barnet blir utsatt for smitte innen én uke etter fødsel. Et nyfødt barn av mor som ikke har hatt vannkopper (må bekreftes med blodprøve), har økt risiko for å få vannkopper hvis mor får utslett eller utbrudd av vannkopper nær fødselen, eller barnet utsettes for smitte av vannkopper inntil én uke etter fødsel. Det er karakteristisk at det kommer 2–utbrudd fordelt over noen dager, slik at det finnes røde flekker, papler, blærer og skorper samtidig. Som regel begynner utslettet i ansiktet og sprer seg til hodebunnen, kroppen og lemmene.


Ofte bryter sykdommen også ut på slimhinnene i munnhulen, svelget og kjønnsorganene. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent.


Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade.

De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Helvetesild er mye mindre smittsomt enn vannkopper , og de færreste som har hatt vannkopper får en slik reaktivering. Det tar som regel akkurat dager fra man er smittet av vannkopper til man selv blir syk og får utslett, men et sted mellom 2-uker er regnet som inkubasjonstid.


Når alle sårene er skorpebelagt, regner man med at det ikke er smittefare lenger. Ved førstegangs smitte gir vannkoppeviruset vannkopper. Et par dager før utslettet oppstår, kan barnet få feber og bli slapt, men det er umulig å se at dette vil utvikle seg til vannkopper. Barnet kan da smitte andre i mellomtiden, sier Rojahn.


Viruset smitter gjennom lufta. Når en smittet person hoster eller nyser, spres et sekret fra luftveiene til nye ofre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg