torsdag 23. januar 2020

Relativ fattigdom

Det er vanlig å skille mellom absolutt og relativ fattigdom. Ved relativ fattigdom , er fattigdomsgrensa det som trengs for å leve et anstendig liv sammenlignet med andre mennesker i samme samfunn, for eksempel relativt til de andre innbyggerne i et land. Relativ fattigdom er fattigdom sett i forhold til en gruppe. For å kunne skille mellom ulike grader av fattigdom brukes begrepene absolutt fattigdom og relativ fattigdom.


En generell definisjon av fattigdom er at man mangler det man trenger for å kunne leve et fullverdig liv. Som regel benytter vi to mål for fattigdoabsolutt fattigdom og relativ fattigdom.

I begge tilfellene blir det satt en fattigdomsgrense. De som ligger under denne grensen, blir definert som fattige. Ordet fattigdom udtrykker, at man ikke har en tilstrækkelig mængde ressourcer til rådighed.


Nogle definitioner af fattigdom betragter den som et målbart fænomen, hvor der er mangel på helt elementære fornødenheder til livets opretholdelse (føde, drikkevan beskyttelse mod vejret, beklædning, sundhed). EU:s definition av relativ fattigdom innebär att en person har en inkomst efter skatt som underskrider procent av landets medianinkomst. Personer som löper risk för fattigdom antas inte ha tillräckliga ekonomiska resurser för att kunna leva på en nivå som anses godtagbar i samhället. Bærekraftig utvikling.


Kvinner og likestilling. Undervisning Tema Land Statistikk Konflikter Verdenskart Om FN Nyheter Om oss.

Den relative fattigdommen sier oss noe om at fattigdom ikke bare er snakk om overlevelse og tilfredsstillelse av grunnleggende behov, men at levestandarden vil bli målt opp mot det samfunnet man lever i. Allikevel lever mer enn milliarder mennesker i ekstrem fattigdom. I et land som Norge, hvor den generelle levestandarden er høy, forstås fattigdom som et relativt fenomen. Er en indikator på relativ fattigdom , hva en familie trenger for å delta i samfunnets aktiviteter og opprettholde den levestandarden som er vanlig i samfunnet.


Andelen fattige synker raskere enn noen gang. Når man ser på økonomisk fattigdom i dag, skelner man typisk mellem absolut fattigdom og relativ fattigdom. Mennesker er ramt af absolut fattigdom , når de har så lav en indkomst, at de ikke har råd til basale behov som bolig, tøj, mad og rent drikkevand. Den lave indkomst gør, at deres sundhed og eksistens er truet. Norge er kjent for å ha høy levestandar lav arbeidsledighet og liten relativ fattigdom sammenlignet med andre land i Europa.


For absolutt fattigdom opererer Verdensbanken med fattigdomsgren- sen USD per dag, justert for priser (PPP = purchasing power parity). Oslo har den høyeste andelen av barnefattigdom. Overalt i verden finnes en sammenheng mellom fattigdom og skam. Fattige sliter med skamfølelse. Det gjelder enten den fattige lever for under en dollar dagen i Afrika, eller om personen lever med det vi kaller relativ fattigdom i Norge, ifølge ny forskning.


EU har to fattigdomsgrenser ( relativ fattigdom ), og tar utgangspunkt i enten eller prosent av medianinntekt i et land. Det er med andre ord risiko for å oppleve fattigdom hvis man tilhører en lavinntektsfamilie. Men hvor mange som faktisk opplever de er fattige, er et annet spørsmål.


Det er Verdensbanken som har satt de grensene for fattigdom som er mest brukt. Absolutt og relativ fattigdom.

De anslår at ekstrem fattigdom er å leve av under US dollar om dagen, noe som tilsvarer ca kroner. FN bruker denne grensen for fattigdom i sine tusenårsmål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg