mandag 27. januar 2020

P sprøyte menn

Men forskere har i flere tiår jobbet for å utvikle noe tilsvarende p -piller som menn kan bruke. Det har vist seg å være mye vanskeligere enn å lage p -piller for kvinner. Menn produserer nemlig enorme mengder sædceller. I en ny studie har 3menn testet en p - sprøyte med en kombinasjon av hormonene progesteron og testosteron. P -sprøyter gir ikke økt risiko for blodpropp, men kan gi typiske hormonbivirkninger.


P - sprøyten settes hver tredje måned.

Nye funn tyder på at forskere kan være et skritt nærmere prevensjonssprøyter for menn. Zitzmann ser det som en annen fordel at menn får kontroll over sin egen fruktbarhet. Siden mennene ikke lenger har sædceller, er sikkerheten enda høyere enn p -pillen er for kvinner, hevder han. For de som synes det er vanskelig og huske på å ta en tablett hver dag, kan p - sprøyten være et godt alternativ. Det er en risiko ved alle prevensjonsmidler, men ved riktig bruk beskytter p - sprøyten mot graviditet med 9 sikkerhet.


Ulempene med p - sprøyte er at det kan bli vanskelig å planlegge graviditet. Du må bestille time hos legen din for å diskutere muligheten for å bruke p - sprøyte. Men nå har Kinesiske forskere funnet en ny effektiv prevensjonsmetode for menn.

Testosteronbasert p - sprøyte for menn. Vår studier viser at et hormonelt middel for menn kan være er et nytt og effektivt alternativ sier forsker Yi-Qun Gu. Det er legen din som avgjør om du kan bruke p - sprøyten.


Det kan derfor ta lang tid å bli gravid etter bruk av p - sprøyten sammenliknet. Like virksomt som p -piller i en stor kinesisk studie. Det har vært gjort flere forsøk på å utvikle hormonprevensjon for menn , men problemer med sikkerhet og bivirkninger har gjort at. Australske forskere mener de for første gang har løst gåten om hvordan man hindrer en manns sædproduksjon. Funnet kan resultere i en prevensjonsprøyte for menn.


Det er fordi man ser at det kan gå opp til år til eggløsningen kommer i gang. Hos noen kan derimot eggløsningen komme kjapt igjen, opplyser Aarvold. Stadig flere norske menn får testosteron av legen. Du kan ta testosteron som gel, kapsler eller med sprøyte.


Men det er ingen rask behandling. Dette er ikke en quick fix. Det er ikke satt noen absolutt øvre vektgrense for bruk av p - sprøyte.


Få studier har sett på sammenhengen mellom kvinnens vekt og effekten av p - sprøyte , men i studiene som er tilgjengelig, er det ikke sett økt risiko for uønsket graviditet hos kvinner med overvekt. Enten får de hyppige og små blødninger, eller, og det kan være vel så frustrerende, lange perioder helt uten menstruasjon. Da metoden heller ikke er 1prosent sikker, kan du fort komme i tvil om du likevel har blitt gravid.

I Norge brukes p - sprøyten stort sett. Min umiddelbare reaksjon på dette er at jeg har mine tvil til at dette kommer til å bli noe veldig omfattende og utbredt, og tror kanskje at menn ikke vil være så ivrig etter å ta i bruk dette. Og tør kvinner overlate dette prevensjonsansvaret helt og holdent til menn ? I utgangspunktet er det jo.


Men uansett hva man bruker av p - sprøyte , piller, plaster osv så får du i deg en dose hormoner ekstra som kan gi utfall på kroppen. Så sånnsett er jeg veldig fornøyd. Risikoen for å få blodpropp av graviditet er langt større, så tar man det med i beregningen kan man si at totalrisikoen er redusert. Menn blir mer utsatt for å utvikle erektil dysfunksjon etter hvert som man blir eldre.


P -piller er kjent for å gi økt risiko for blodpropp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg