fredag 18. august 2017

Kognitiv svikt symptomer

Kognitiv svikt symptomer

Noen kognitive funksjoner er mer avgrenset, det er et spesielt område i hjernen som har den oppgaven, mens andre er avhengig av samspill mellom flere områder i hjernen. Eksempler på områder som krever samspill er hukommelse og oppmerksomhet, og disse funksjonene er derfor også svært utsatt etter hjerneskader. Mulige symptomer på kognitiv. Selv om det er mange symptomer som kan være utfordrende å håndtere, både for den det gjelder, pårørende og andre i omgivelsene, er det viktig å huske på at personen er mer enn sykdommen.


Med god tilrettelegging, hjelp og støtte, vil mange klare seg godt langt ut i sykdomsforløpet. Se Demenspodden og lær mer om tidlige tegn og symptomer. Personer med kognitiv svikt og mistanke om demens skal gis tilbud om demensutredning. Basal utredning ved mistanke om demens bør utføres av pasientens fastlege, alternativt av sykehjemslegen hvis pasienten bor på sykehjem. Ved behov kan kommunale tverrfaglige team eller kommunal koordinator involveres i utredningen.


Det er derfor mange som har klart seg bra på skolen og ikke har hatt noen tegn på ­ kognitive vansker tidligere, som kan ha markant kognitiv svikt som en del av psykose­lidelsen. Usynlige utfall – kognitiv svikt. Begrepet kognitiv kan være ukjent for de fleste som opplever et hjerneslag for første gang.


Kognitiv svikt som starter akutt og har et svingende forløp. Relativt vanlig ved akutte sykdommer og skader eller som følge av toksisk eller farmakologisk påvirkning, særlig hos eldre. Høy alder, høyt alkoholforbruk, syns- og hørselsnedsettelse, multimorbiditet og polyfarmasi disponerer.


Ulike psykiske lidelser kan i noen tilfeller forveksles med demens. Alvorlig depresjon kan medføre kognitiv svikt. Symptomer på depresjon kan derfor ligne på demenssykdom i startfasen. Ved begge lidelsene trekker ofte personen seg tilbake, mister interesse for tidligere aktiviteter, og kan få redusert hukommelse. Kognitive funksjoner er de mentale funksjoner som har betydning for erkjennelse, tenkning og kunnskapstilegnelse.


Kognitiv svikt symptomer

Uheldigvis er det ikke alltid enkelt å identifisere årsaken til svikten uten å konkretisere en nevropsykologisk profil. Risikoen for å utvikle demens er to til seks ganger høyere for pasienter med PS enn for friske personer, og utvikling av mild kognitiv svikt må regnes som en risikofaktor for videre utvikling til demens. I en videre forstand kan følelser regnes med som en kognitiv funksjon. De fleste med demens har APS og graden øker med progresjon av grunnsykdommen APSD er de mest belastende symptomer ved demens både for pasient og pårørende, og har stor betydning for behovet for institusjonsplass Årsaksbildet er sammensatt, og delirium er en viktig differensialdiagnose ved akutt oppståtte symptomer APSD og nevrospykiatriske symptomer ved demens (NPS) er synonyme.


Pasienten kan til sammen oppnå maksimal poeng i denne testen. Er poengsummen mindre enn foreligger det en kognitiv svikt og pasienten bør utredes videre. Et skår på mindre enn poeng er som regel ikke forenlig med å kjøre bil. Her kan kompetansen til å kjøre bil utredes videre, for eksempel ved å ta en kjøreprøve. Hvis det dreier seg om en depresjon, vil pasienten kunne bli helt frisk etter behandling.


Kognitiv svikt symptomer

Blant dem er forskjellige typer hukommelse, oppmerksomhet, konsentrasjon og planlegging. Selv en mild svikt i disse funskjonene kan få alvorlige konsekvenser. De kognitive symptomer kan bedres over tid som hjernen kommer sig, men nogle oplever længerevarende eller blivende symptomer.


Det viktigste kognitive kjennetegnet er redusert hukommelse, men det fins former av demens hvor andre kognitive symptomer er mer utpreget som språktap, sviktende evne til å orientere seg romlig eller sviktende evne til å planlegge og utføre handlinger etter en plan. Den er rettet mot å hjelpe deg som pasient til å forstå dine tanker og følelser, og på å finne praktiske måter å mestre tanker og følelser. Det fins god forskning som viser at kognitiv terapi kan hjelpe deg til å føle deg mindre engstelig, ha færre symptomer på posttraumatisk stresslidelse eller til og med bli helt frisk. Hva som er mest plagsomt av overnevnte symptomer , kan variere fra gang til gang, og fra person til person. Et fellestrekk er gjerne en sterk redsel for å miste kontrollen eller forstanden, bli syk eller stå i fare for å dø.


Dette gjelder spesielt de første gangene man får panikk. Dette vil skje oftere desto eldre man blir. Men for noen kan det være et symptom på underliggende sykdom.


Graden av en slik normal, kognitiv aldring vil variere fra person til person, og avhenger av mange faktorer slik som genetikk, erfaring og livsstil, sier Nenitha Dagslott, stipendiat ved Kavli-instituttet ved NTNU i Trondheim.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg