torsdag 10. august 2017

Jernmangel menn

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøven ferritin.


Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen. I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk.

Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk. Kroppen klarer seg fint med tomme jernlagre i perioder, da den henter det jernet du trenger via kosten. Men har du tomme jernlagre over ti er du i faresonen for å utvikle jernmangelanemi. Symptomene kommer først når du har tomme jernlagre og utvikler blodmangel (anemi). Behandling av jernmangel.


Man trenger som regel ekstra jern i en periode for å behandle jernmangel. Dette kan man gjøre ved å øke inntak av jernholdig mat som kjøtt, innvoller, fisk og skalldyr, grønne grønnsaker, bønner, og jernholdig spagetti, ris og gryn.

Men dette er likevel ikke blant de mest uttalte eller spesifikke symptomene. Du har øresus eller hodepine. Tips for å unngå jernmangel – Forebygging av jernmangel går i stor grad på å ha et sunt og variert kosthol sier Oldertrøen.


Jern-mangelfull anemi hos menn er sjeldent og kan ofte gå udiagnostisert i lange perioder av gangen. Hvem er mest utsatt for jernmangel ? Bruk av vanlig spiral vil ofte øke menstruasjonsmengden, mens en hormonspiral vil redusere blødningene. Kroppen din får normalt nok jern i det du spiser og drikker, samt fra gjenvinning av gamle røde blodlegemer. Men enkelte forhold kan gjøre at jerntilførselen blir for lav, noe som fører til anemi.


Her er de vanligste årsakene: Blodtap. Når du mister blo mister du også jern. Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel, folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet.


Det er viktig å påvise jernmangel og utrede årsaksforhol ettersom mangel kan være sekundært til alvorlig sykdom. Diagnosen jernmangel er i stor grad basert på biokjemiske og hematologiske laboratoriefunn, men det er ingen standardisering eller konsensus om tolkingen av slike funn. Blir du støl i flere dager etter treningen?


Kanskje har du trent nye muskler eller tatt ekstra godt i, men det kan også skyldes jernmangel. Er du uvanlig blek i huden og kanskje også fryser lettere enn vanlig, så kan det skyldes for dårlig blodsirkulasjon forårsaket av for lite jern.

I kategorien reinkjøtt og blodmat hadde kun åtte prosent av kvinnene jernmangel , men ingen menn. Derimot fant de mest jernmangel hos de tre siste matkategoriene: variert kosthol frukt og grønt, og vestlig mat. Aller verst sto det til med dem som spiste mye junk, der prosent hadde jernmangel.


Yngre kvinner har større behov for jern enn menn på grunn av det ekstra tapet gjennom menstruasjonsblodet. Men ifølge Texas Heart Institute Journal, er dette kun i ekstreme tilfeller. Jernmangelanemi er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på at noe ikke fungerer som det skal.


Det er derfor viktig å finne årsaken, slik at en eventuell underliggende sykdom kan behandles. I tillegg kan det være nødvendig med jerntilskudd. Hvordan behandles jern mangel ? Til barn gir man en daglig dose på to til tre milligram per kilo kroppsvekt. Ved jernmangel , og dermed anemi (blodmangel), vil man normalt gi ca. Kroppen har evne til å opprettholde en konstant jernmengde i blodet.


Dersom inntaket av jern reduseres, vil leveren, som er kroppens største jernlager, forsyne de røde blodlegemene med jern. Jern (Fe) er et mineral som er viktig for flere funksjoner i kroppen. Hovedmengden av jernet i kroppen er bundet til hemoglobin, og bidrar til transport av oksygen til cellene.


Den viktigste kilden til jern er grovt brød og grove kornprodukter. Mangel kan forekomme, men jern i høye doser bør kun tas i samråd med lege. Når jernmangel fører til lav blodprosent, kalles tilstanden jernmangelanemi - lav blodprosent som følge av jernmangel. Jern brukes ikke bare i hemoglobin i de røde blodcellene, jern er nødvendig i en lang rekke prosesser som er viktige for at kroppens celler skal fungere normalt.


Anemi er derfor ikke den eneste konsekvensen av jernmangel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg