tirsdag 1. august 2017

Nysing farlig

Nysing er vanlig som følge av forkjølelse. Utenom en infeksjon, kan det være noe du er allergisk mot, eller at du reagerer på sterk lukt. Men selv om nysing er kraftige saker, stemmer det ikke at øynene kan sprette ut av hodet hvis du nyser med dem åpne, som noen tror. Nei, sier Ståle Nordgård.


Han er lege og ekspert på menneskeneser. De aller fleste mennesker har nemlig ingen åpning mellom svelget – der nyset suser gjennom – og øyehulene.

Er det virkelig sant at et nys ikke må holdes igjen? Det kan være både pinlig, upraktisk og irriterende å nyse. Men kan det rett og slett være farlig å la være? Bare fordi hundens omvendt nysing er mer alvorlig enn hunden i denne videoen er vanligvis ikke en grunn til bekymring. Hver hund er forskjellig, og derfor vil hver poke oppleve omvendt nysing litt annerledes.


Omvendt nysing i hunder. Som du kan se, er omvendt nysing i hunder ikke farlig. Når stemmebåndene så åpnes, strømmer denne luften nærmest eksplosjonsaktig ut gjennom nesen.

Det økte trykket og luftstrømmen kan også kjennes som trykk i hode. Enkelte mennesker kan begynne å nyse av å se mot solen eller annen sterk lyskilde. Det er ikke særlig lurt - sjekk hvorfor! Dette er en refleks vi ennå ikke kjenner bakgrunnen for, men nysingen gir øynene en forbigående beskyttelse mot det sterke lyset. Noen mennesker med nesepolypper vil kunne merke en nedsatt luktesans og noen vil ha tendens til nysing.


Andre symptomer man kan ha i forbindelse med nesepolypper er hodepine, ansiktssmerter og forkjølelse. Enkelte ganger kan det være en nesepolypp som gjør at man ikke kan bli kvitt en langvarig bihulebetennelse. Men piller vi, og senere tar på noe eller noen, kan andre bli syke via dråpesmitte av viruset eller bakteriene vi har i snørret vårt. Noen leger mener at immunforsvaret styrkes når vi svelger snørr, ved at det ervervede immunforsvaret får reagere på forurensningene og lære deres signatur før magesyren nøytraliserer dem.


Enkelte velger å blokkere luftveiene når de kjenner at et nys er på vei og dermed svelge hele den eksplosive kraften i nyset. Hosting og nysing har nok aller størst betydning for smitte når det gjelder spredning av influensavirus. Hendene er den nest viktigste smitteveien. Dersom man hoster i hendene, og så tar på en annen person, kan smitte være et faktum. Nettopp derfor er god håndhygiene så viktig, sier Elstrøm.


Katter slikker på tepper ol fordi det setter dem tilbake til en tilstand de var i når de var kattunger. Når kattunger drikker melk fra moren, ligger de og sutter og tråkker i pelsen til moren med potene, og går nærmest inn i en trance. Katt til tross for allergi? Hver tiende nordmann er allergisk mot katter, noe som betyr at katteallergi er den vanligste formen for pelsdyrallergi i Norge 1.

Katteallergi utvikles ofte i barndommen, og kommer av at kroppens immunforsvar overreagerer mot eggehvitestoffer som utsondres fra kattens urin, spytt, talgkjertler og tråputer. Vi bryr oss om ditt personvern. Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vanlige allergener er pollen, mugg og pelsdyr, og diverse matvarer som melk, egg og nøtter.


Når kroppen kommer i kontakt med allergenet frisetter immunforsvaret substansen histamin, som utløser reaksjoner som rennende nese, nysing , opphovning, røde øyne og andre kroppsreaksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg