onsdag 30. august 2017

Hjernehinnebetennelse farlig

Hjernehinnebetennelse farlig

Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer. De viktigste symptomene er feber og nakkestivhet.


Hjernehinnebetennelse farlig

Hjernehinnebetennelse er en infeksjon i hinnene som omringer hjernen og ryggmargen (meningene), og kalles også meningitt. Infeksjonen skyldes vanligvis bakterier eller virus. Bakteriell hjernehinnebetennelse er en farlig sykdom som utvikler seg i løpet av få timer, og som kan være dødelig.


Pneumokokker er hyppigste årsak til meningitt i alle aldersgrupper, med unntak av de aller yngste barna. Det er en infeksjon i hinnene rundt hjerne og ryggmarg og kan skyldes både virus og bakterier. Tidligere var kusma-virus (parotitisvirus) den vanligste årsaken til hjernehinnebetennelse , men vaksinasjon med MMR-vaksine, som beskytter mot både meslinger, røde hunder og kusma, har betydd at vi stort sett ikke ser dette viruset som årsak til hjernehinnebetennelse lenger. Hva er symptomene på hjernehinnebetennelse ? Dette er en raskt utviklende tilstand og hvor det haster å få vedkommende til lege for antibiotikabehandling.


Høy feber og svært medtatt pasient som er nakkestiv, lysømfintlig og i mange tilfeller også har utslett (underhudsblødninger) som ikke lar seg avbleke når man trykker på dem. Vaksinen, kalt Hib-vaksine, gir god beskyttelse mot en bakterie (hemofilusbakterien) som forårsaker sykdommene. Grunnen til dette er at bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkbakterien), normalt finnes i halsen hos ca. Bakterien kan overføres via dråpesmitte fra nese og hals.


De fleste som blir smittet, merker få symptomer og får heller ikke hjernehinnebetennelse. Senfølger til hjernehinnebetennelse gir hos omtrent prosent av de som har hatt sykdommen, varige skader på nervesystemet. Riskoen for senskader er høyest blant de minst barna, og når infeksjonen skyldes pneumokokker. Hjernebetennelse, encefalitt, er en betennelsesreaksjon i selve hjernevevet. Samtidig kan det også finnes betennelse i ryggmargen, og tilstanden kalles da encefalomyelitt eller myeloencefalitt.


Vanligvis opptrer hjernehinnebetennelse hyppigst om vinteren, men blant russ er det sett en økning av forekomsten i forbindelse med russefeiringen i mai måned. Bakteriell meningitt kan også føre til blodforgiftning hvis den ikke behandles ettersom bakteriene kan komme seg ut i blodstrømmen og mangedoble seg meget rask. Blodforgiftning gir et lilla utslett og er veldig farlig. Viral meningitt: Dette er den vanligste typen hjernehinnebetennelse og kan være relativt mild og minne litt om en influensa.


Det har evnen til å skade hjernen og vises på flere forskjellige måter, avhengig av den type av meningitt sammentrukket. Den formen for hjernehinnebetennelse vi gjerne assosierer med russen er altså smittsom hjernehinnebetennelse forårsaket av meningkokkbakterien. Meningitt kan behandles hvis oppdaget raskt nok. Smittsom hjernehinnebetennelse smitter ofte når man kommer i nytt miljø, og møter mange nye mennesker på en gang, slik man gjør i barnehagen, og slik man gjør når man for eksempel bytter skole. Hvis bakteriene kommer i blodet (bakteriemi), kan det også føre til blodforgiftning (sepsis) som er en svært farlig tilstand.


Hjernehinnebetennelse farlig

Meningokokkbakteriene lever hos mennesket i nese og svelg. På fagspråket kalles denne væsken, som ligger rundt hjernehinnene, for cerebrospinalvæsken. Tilstanden kan spre seg og forverres ved manglende behandling. Vi gjør oppmerksom på at hjernehinnebetennelse forårsaket av virus er betydelig mindre farlig enn de forårsaket av bakterier. Likevel kan symptomene være intense.


Flere har hatt en usedvanlig kraftig hodepine, sier Reinertsen. Han har vært vitne til en opphopning av tilfeller i Gjøvik de siste ukene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg