onsdag 20. desember 2017

Laktosefri morsmelk

Melkeerstatningene likner på morsmelkerstatningene, men skiller seg fra dem ved å ha andre proteinkilder. Ved melkeallergi anbefales det en diett fri for melk. I samråd med lege, finner dere ut hvor streng dietten må være. Noen må unngå selv ørsmå mengder, mens andre kan tåle melk i oppvarmet form.


I sjeldne tilfeller kan spedbarn som utelukkende får morsmelk , også få symptomer på melkeallergi. Laktose finnes naturlig i kumelk, morsmelk , geitemelk og melk fra andre pattedyr. For at kroppen skal utnytte laktose må det spaltes i tarmen, og dette skjer ved hjelp av enzymet laktase. Noen mennesker har lite eller ingen laktase, og kan få fordøyelsesbesvær av melkesukkeret (laktose). Dette heter laktoseintoleranse.


Babyer har ikke laktoseintoleranse, det oppstår først senere. Morsmelk er også fullt av laktose. De kan godt kaste opp av kumelksproteinallergi, så det kan godt være at hun ikke tåler melk.


Laktosefri morsmelk

Ta henne med til lege du. Kjapt og enkelt spørsmål her. Kan kattunger drikke laktosefri melk? Vi fant en kattunge under en låve på hytta i helga som satt fast under noen planker og den hylte noe fælt. Da vi ikke så noe spor av moren på over timer bestemte vi for å ta den med oss og overlevere den til dyrebeskyttelsen,.


Også morsmelk inneholder store mengder laktose, noe som bidrar til at melka smaker søtt og at biotilgjengeligheten av mineraler og sporstoffer i melka blir høy. Nesten alle spedbarn og småbarn tåler godt laktose. Du bør derfor amme så lenge det føles naturlig for deg og barnet ditt. De siste fem årene har salget av denne type melk økt med mer enn 2. Les mer om denne saken.


Det produseres mindre laktase etter avvenning og overgang til et mer voksent kosthold. I store deler av verden synker laktaseverdiene hos barn fra to til åtte års alder. Laktose, melkesukker, er et karbohydrat og en sukkerart som finnes i melk, men det smaker ikke like søtt som sukrose. Laktose er oppbygget av et glukosemolekyl og et galaktosemolekyl. For det finnes en rekke laktosereduserte og -frie produkter du trygt kan spise.


Se hvordan du kan få i deg nok jod. Men hos alle pattedyr og de fleste mennesker på jorda så blir denne evnen kraftig redusert i barneå­ rene, og man tåler mindre melkesukker. I befolkninger der melk har vært en viktig del av kostholdet i tusener av år beholdes evnen til å spalte melkesukker livet ut, og i Norge er laktoseintoleranse mindre vanlig.


Hos befolkningen i store deler av verden avtar imidlertid evnen til å fordøye laktose gradvis fra 2-årsalderen. Da oppstår laktoseintoleranse. Primær laktoseintoleranse oppstår tidligst i alderen 3-år, og i Nord-Europa viser denne laktasemangelen seg ofte ikke før i 8-årsalderen. De aller fleste tåler morsmelk fra fødselen, og denne inneholder mye laktose.


Små barn med melkeallergi utvikler ofte allergi mot andre typer matvarer, med egg, soya, appelsiner og peanøtter som de vanligste. En sammenheng mellom kumelkallergi og utvikling av inhalant allergi til for eksempel hun katt og støvmid er også påvist. Ved avvenning fra morsmelk , er vanligvis kumelk den første matvaren som blir.


Laktosefri morsmelk

En kan også få kjøpt laktoseredusert lettmelk. Sjelden blant nordmenn Hos enkelte folkeslag, bl. Sannsynligvis har det å tåle melk og melkeprodukter gitt en fordel for overlevelse i enkelte områder i. Andre melkeerstatninger som soyamelk og havremelk kan brukes noe i matlaging, men bør ikke brukes som hoveddrikk for små barn.


Melkeallergi eller laktoseintoleranse – vet du forskjellen? Velg fortrinnsvis produkter tilsatt kalsium da det ofte blir for lite kalsium i en melkefri kost. Rismelk frarådes til barn under seks år pga.


Laktosefri morsmelk

Det er ikke nødvendig med et melkefritt kosthold ved laktoseintoleranse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg