fredag 15. desember 2017

Blodutredelse lår

Jeg er en 26år gammel jente, som i løpet av de siste årene har fått relativt store skjemmende blodutredelser på lår og legger. Jeg bruker støttestrømper, kompr. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Hei, Jeg lurer på en liten ting.


Har sånne små blødninger i huden, litt forskjellige i størrelse, men ca rundt 1-mm store. Har en del på armene, et par på lårene. Og rundt noen av disse prikkene er det akkurat som hvite ringer. Tiltak rettes mot sannsynlig årsak. Med mindre det er en åpenbar og ufarlig årsak til lesjonen, bør pasienten utredes.


Pasientens allmenntilstand og mistenkt diagnose bestemmer hastegrad. Symptomene er til å begynne med blålig misfarging av huden (pga blodutredelse ) på baksiden og innsiden av låret , smerter i låret øverst ved sitteknuten, problemer med å løfte benet opp fra underlaget når man ligger på magen, samt at man kjenner et søkk innerst ved sitteknuten der hamstringssenen er overrevet. Jeg fikk sånne spindelårer for noen år siden, men nå har jeg fått en kjempestor en på låret ! Ser ut som et sprengt blodkar eller noe, ikke pent. Så blir ikke kort shorts på meg med det første, skriver en oppgitt forumsbruker på foreldre. Gikling opplever også at flere ikke får den oppfølgingen de er ute etter.


Proppen forhindrer blodgjennomstrømmingen til benet eller armen, hvilket fører til hevelse. Nesten halvparten av alle bløtvevssarkomer oppstår i armer eller ben – spesielt i låret. Brystkassen, bukhulen og bekkenet er andre vanlige steder. Sarkom i hode- og halsområdet er ikke så vanlig.


Vær særlig oppmerksom hvis kulen. Blåmerker er misfarging som skyldes blødning i huden, oftest på grunn av skade. Noen får lett blåmerker. Hei:) Jeg er en jente som har begynt på doxcycline for å bedre akne på ryggen. Men her om dagen fikk jeg plutselig blodutredelse på låret (steder)uten grunn.


Blodpropp i leggen er den vanligste formen av dyp venetrombose, men den kan forekomme både i lår , bekken, arm og skulder. Dette kan skyldes at karene i huden, eller bindevevet rundt karene, er blitt skjøre på grunn av høy alder eller som en følge av bruk av visse medisiner, særlig kortisonkremer eller kortisontabletter. Menn er noe mer utsatt for blodpropp i leggen enn kvinner. Venene er blodårene som transporterer blodet fra kroppen tilbake til hjertet.


Dersom blodet har for langsom hastighet rekker blodet å størkne og det kan danne seg en blodpropp eller trombe (trombose). Ved dyp venetrombose dannes blodproppen i venene i leggen (vanligst), låret , bekkenet eller i arm- og skulderområdet. Lysken er overgangen mellom lår og underliv. Smerter i lysken kan skyldes flere årsaker.


Lyskesmerter er et samlebegrep for flere tilstander. Det kan være mange årsaker til at det oppstår smerter i lysken. Behandlingen stopper veksten av blodproppen. Under behandlingen vil enzymer som dannes i blodkaret gradvis løse opp blodproppen.


Men store blodpropper i bekkenvener og øverste del av låret oppløses sjelden fullstendig, men omdannes i stedet til bindevev, som helt eller delvis utfyller hulrummet i venen. Skarlagensfeber: Vanligvis får barnet først en tydelig hissig rødfarge i ansiktet. Utslettet går så videre til nakken, overkroppen, lysken og rundt kjønnsorganene.


Etter hvert vil huden skalle av i håndflaten og under fotsålen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg