mandag 4. desember 2017

Harens år

Oversatt fra finsk av Nøste Kendzior. En gang for alvorlig lenge siden hadde jeg en rørete samtale med en belest utlending av en eller annen engelsktalende skuff. Dette er fortellinga om hvordan en liten hare kan forandre et helt livsløp. Han vandrer rett inn i ødemarken, og.


Vatanen går ut for å se hvordan det er gått.

Plutselig hopper en liten hare ut i veien foran bilen. Han finner haren, som merkelig nok bare er lettere skadet og i samme øyeblikk tar han den store avgjørelsen. Den handlar om en man som säger upp sig från sitt kontorsarbete i Helsingfors för att istället leva i vildmarken med en hare. De er også ret ambitiøse. De kan ønske ensomhed samt en tendens til at blive melankolske.


Den spiser gras og urter om sommeren, om vinteren mer kvist og bark. En finsk reklamedirektør orker ikke mer av bylivets stress og mas, og han hopper plutselig av karrierekarusellen, og gjenoppdager naturen i skog og mark, i selskap med en skadet hare som han tar seg av. Den består av bare 1sider, og jeg er samtidig redd for å røpe for mye, så jeg holder meg til en kort og saklig anmeldelse i denne omgang.

Haren er mest nattaktiv. Den årlige Paasilinna er et like sikkert høsttegn i Finland som at bjørkeløvet faller, ble det sagt om ham. Ifølge spåmann Henning Hai Lee Yang vil oppriktighet, og det å være sosial, driftig og sta stå sentralt dette året. Den kan leve i vidt ulike habitater, fra tundra til åkermark. Den kan gjøre litt skade på skogen enkelte steder ved å beite på etterveksten, særlig i plantefelt.


Han vender aldri tilbake til sin gamle tilværelse. I stedet starter et herlig og absurd år. Fotografen gir snart opp å vente. Harar är okomplicerade, attraktiva, talangfulla och ambitiösa. I følge kinesisk tradisjon tilhører hvert år et dyr.


Overgangen fra ett år til et annet skjer ikke 1. Dette er finsk humor på sitt beste, blandet med en god porsjon melankoli! Selvom du er ret så snu og snarrådig, har du gode manerer. Du kan ikke trives i et konkurrencepræget eller aggressivt miljø, og du bliver hurtigt nervøs, hvis du er tvunget til at tage risici. Fargen og størrelsen på harens ekskrementer kan variere etter hva haren har spist.


Med andre or vekk fra det urbane livet.

Han orker ikke mer av bylivets stress og mas og beslutter å gi opp karriere og byliv og heller finne roen i Nord-Finland. En påkjørt hare viser seg å bli hans eneste selskap, og etter et strabasiøs ferd nordover, skaper de seg fredelig sameksistens. Dette er opptakten til et fullstendig sinnsykt eventyr, som bl.


De vil opdage, at der i dette år kommer flere situationer end sædvanligt, der blokerer for mulighederne på områder som handel, social status og endog romantik. Paasilinna sine forteljingar reflekterer eit heilt vanleg finsk daglegliv, ofte sett gjennom augo til ein middelaldrande mann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg