mandag 11. desember 2017

Bartholinitt kreft

En bartholinitt skyldes at bakterier har kommet inn i kjertelen og forårsaket en infeksjon med betennelse samtidig som at kjertelens utførselsgang er tett. Det er ikke kjent hvorfor disse utførselsgangene lettere går tett hos enkelte kvinner. I kaldt stadium vurderes henvisning til gynekologisk avdeling for kirurgisk behandling (marsupialisasjon), særlig ved residiverende infeksjoner. Ved alder år bør pasienten henvises for biopsi med tanke på kreft. Det dannes oftest en samtidig utposning på utførselsgangen, en cyste - det jeg tror du kjenner som en kul.


Feber og slapphet er også vanlige symptomer. Et kirurgisk inngrep kan da være aktuell. En bartholinitt behandles ved at legen lager et lite snitt i kjertelveggen slik at væske og puss kan tømmes ut. Operasjonen gjøres oftest i full narkose. Hvis bartholinitt oppdages, bør behandlingen påbegynnes umiddelbart.


Jo tidligere behandlingen er startet, desto bedre er prognosen for sykdommen. Den enkleste måten å behandle bartholinitt i kanalen, hvilken terapi kan utføres hjemme. For dette formål er antibiotika med en varighet på maksimalt dager foreskrevet. Ultralyd kan her være til god hielp.


Pasienter med solide tumorer i Bartholins kjertel bør henvises til utredning og behandling ved senter for gynekologisk kreft uten forutgående kirurgisk behandling ved lokalsykehuset. Cyste er vanligvis ikke forårsaket av en infeksjon, men det kan være, og hvis en pasient har gjentatt cyster, kan en lege anbefale å ta en kultur for å sjekke for bakterier eller andre mikroorganismer som kan være medvirkende til cyste reformasjon. Mer sjelden, kan cellene i kjertelen bli kreft og utvikle seg til en svulst. Kreft Kreftsykdommer Lungekreft er kreft i lungevevet eller bronkiene (cancer bronchialis).


Andre histologiske typer som malignt melanom, kreft i Bartholins kjertel og Pagets sykdom er sjeldne. Kreft i ytre kvinnelige kjønnsorgan er en sjelden sykdom som rammer 1–kvinner pr. En betennelse i de bartholinske kjertler har den medisinsk betegnelse: bartholinitt. De bartholinske kjertler (På latin: glandula vestibularis major) befinner seg under bakre del av de små kjønnsleppene og har utførselsganger som munner ut ved bakkanten av skjedeåpningen.


Det blir sydd med selvoppløselig tråd. Inflammatorisk prosess og ødem i hovedutskillelseskanalen i kjertelen (canaliculitis) hindrer utløpet av sekretjonen av kjertelen, som stagnerer og blir smittet. Dette er en skarp falsk abscess.


Hevelse og lokal ømhet kan være vanskelig å skille fra benign bartholinitt. Ved tumor i vulva med normal hud over, evnt med hevelse og lokal ømhet, må kreft i Bartholins kjertel eller sarkom vurderes. Kan være vanskelig å skille fra benign bartholinitt. Vær liberal med biopsi, spesielt over år. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Kvinnen kan også bli allment påvirket. Det kan være nødvendig med avlastning i form av å unngå mye sitting eller gange. Bartholinitt kan gi sterke smerter og problemer med å stå og å sitte. Komplikasjoner kan forlenge behovet for avlastning. Om dette er en alvorlig bartholinitt er det ikke så mye du kan gjøre for å behandle deg selv.


Om åpningen av denne bartholinske kjertelen her tettet seg er det ikke så lett å få åpnet den selv. Anbefaler at du oppsøker legen din eller gynekolog for å få dette vurdert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg