onsdag 13. desember 2017

Uoppdaget svangerskapsdiabetes

Gravide i dag har høyere risiko for å ha uoppdaget diabetes eller hyperglykemi enn tidligere. Kvinner er eldre når de føder, har høyere KMI, og det er flere som er innvandrere med høyere risiko for svangerskapsdiabetes og diabetes type 2. Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes bør derfor måle HbA1c fire måneder etter fødselen og deretter årlig. Hvis mor har uoppdaget svangerskapsdiabetes vil hun ha for høyt sukkernivå i blodet gjennom svangerskapet.


Dette medfører økt risiko for høyt blodtrykk og utvikling av svangerskapsforgiftning, og det blir oftere komplikasjoner i fødsel med flere akutte keisersnitt da barnet kan bli uforholdsmessig stort. Diagnostikk og tiltak for å finne uoppdaget diabetes og svangerskapsdiabetes. Behandling av svangerskapsdiabetes.


Av og til kan svangerskapsdiabetes være starten på en type diabetes, og en sjelden gange type 1. Men oftest vil dette være uoppdaget type eller forstadiet til denne. De som har disse sykdommene vil også ha svangerskapsdiabetes i svangerskapet, forklarer Oeding Holm. Svangerskapsdiabetes.


Nye retningslinjer for svangerskapsdiabetes Hvorfor ble det så vanskelig? Noen gravide kan også ha en diabetes type eller type som er uoppdaget. Nasjonalt Diabetesforum 26. Når en del kvinner går rundt med en uoppdaget type diabetes er det vanskelig å vite om en diabetes oppdaget i svangerskapet, hvilket er grunnlaget for diagnosen svangerskapsdiabetes , faktisk har oppstått under svangerskapet. Dette kan også være en tidligere uoppdaget type diabetes som kvinnen har hatt fra før hun ble gravid.


UOPPDAGET DIABETES HOS GRAVIDE Det er viktig å identifisere kvinner med uoppdaget diabetes. Av disse har opptil prosent diabetes type og cirka prosent diabetes type 1. I tillegg kommer en rekke sjeldne diabetesformer. I dette kapittelet framkommer det at det er mest dokumentasjon på nytten av å diagnostisere diabetes, mens nytten av å diagnostiser svangerskapsdiabetes virker svakt dokumentert. Norge er omtrent etter de nye grensene fra WHO, i enkelte etniske grupper er det svangerskapsdiabetes.


En annen undergruppe er diabetes som oppstår forbigående i svangerskapet. Det gir en betydelig risiko for permanent type diabetes senere i livet. Aktiv diagnostikk av uoppdaget svangerskapsdiabetes kan ha stor betydning for senere forebygging av type diabetes. Ubehandlet kan svangerskapsdiabetes være skadelig både for mor og barn.


Under svangerskapet er behovet for insulin høyere. Finne de med uoppdaget pregravid diabetes (og 2) Jo tidligere i svangerskapet en svangerskapsdiabetes opptrer, jo større klinisk betydning har det å oppdage den. Hos gravide brukes testen til å vurdere om kvinnen kan ha uoppdaget diabetes. For å være av verdi, må prøven tas før svangerskapsuke 16. Sukkerbelastningsprøve er fortsatt anbefalt test ved avklaring av om det foreligger svangerskapsdiabetes.


Vurdering av unormalt prøvesvar Høye verdier. Ved diabetes type er symptomene oftest diffuse og utvikler seg over ti mens symptomene kommer brått og tydelig ved diabetes type 1. Slapp, tørst og sliten er typiske symptomer på diabetes type mens kraftig vektnedgang og rask dårlig allmenntilstand kan være symptom på type diabetes. HbA1c kan brukes til å diagnostisere hyperglykemi tidlig i svangerskapet eller uoppdaget diabetes. Det foreslås derfor at gravide kvinner med bestemte risikofaktorer tilbys HbA1c ved første svangerskapskontroll (inntil uke 16). Kvinner med svangerskapsdiabetes har behov for oppfølging etter fødsel.


Kvinner som får svangerskapsdiabetes har som nevnt en betydelige høyere risiko (opptil sju ganger høyere) for å utvikle diabetes type senere i livet enn kvinner som har gjennomgått svangerskap uten å få dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg