onsdag 16. august 2017

Balanitt

Balanitt er en betennelse (inflammasjon) i penishodet og i forhuden. Typiske symptomer ved denne tilstanden er smerter i området rundt forhuden, kløe, rød forhu og det kan foreligge belegg eller utflod. Trang forhu diabetes mellitus og dårlig personlig hygiene eller overdreven vask disponerer. Hos barn er årsaken vanligvis trange forhold og sekretstuvning.


Soppinfeksjon med candida albicans kan forårsake balanitt. Candida finnes normalt på huden, men kan komme i overvekst på tette hudområder. Fuktighet og varme er disponerende faktorer, likeledes bruk av antibiotika.


Candida kan også være seksuelt overført, ved smitte fra seksualpartner som har candida i skjeden. Mange med balanitt er enten for grundige (oftest det) eller for slurvete med hygienen. Det er ikke bra å skrubbe med sterk såpe. Dette er en krem som innholder kortison og ett soppdrependemiddel. Forhuden kommer i kontakt med blant annet svette, fuktighet, kroppsvæsker, såpe og mulige allergener, samt sopp, bakterier og virus.


Balanitt

Alle disse faktorene kan skape irritasjon, smerte og nedsatt funksjon av penis. Sykdomsbilde Ved tilfeller av vanlig balanitt blir slimhinnen rød og irritert, og noen ganger oppstår det også små, fine knopper og gulaktige kviser. Som regel er både glans og forhud affisert. Kan skyldes en rekke årsaker, og kan gi ulike symptomer som rødhet, væsking, tørrhet, kløe, svie med flere, avhengig av årsak, se under Vanligste diagnoser.


Zoons balanitt (samme som plasmacellebalanitt) er relativt vanlig. Diagnosen stilles ved typiske symptomer som er vedvarende rødbrunt utslett, noen ganger med små røde prikker I seg. Behandling av balanitt (betennelse på penishodet) kommer an på hva årsaken er: Sopp, bakterier, herpes, hudsykdommer eller annet.


Balanitt

For å si noe kvalifisert om dette, må du gå til legen. Slik du beskriver det er dette en balanitt. Behandlingen du har fått er også forskjellige forsøk på å behandle balanitt. Balanitt kan ha så vidt forskjellige årsaker, derfor har det her blitt forsøkt både kortison, soppsalver og antibiotika. Slik betennelse medfører smerter, rødhet og belegg eller utflod.


Noen gutter får stadig tilbakevendende balanitter. Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell er en terapirettet oppslagsbok om legemidler som behandlingsalternativ. Disponerende faktorer er trang forhu diabetes og hudsykdommer. Balanitten kan oppstå akutt, være residiverende eller kronisk. Ved en akutt balanitt blir det rødhet, svie og ev.


Balanitt

Har jeg fått sopp på penis ( balanitt )? Innsendt spørsmål ­Hei jeg fikk får uker siden en følelse av at jeg måtte tisse selv om jeg bare måtte tisse litt. Etter et par dager fikk jeg så et hvit lag (kunne se ut som et hvitt bellegg). Normal hygiene av guttetisser.


Foreldrene bør ikke med kraft tøye eller dra forhuden over glans, det kan medføre sprekkdannelser, arrdannelse og på sikt økte plager. Hvis du har brukt for mye krem kan dette gi rødhet, hevelse og svie. I slike tilfeller bør du stanse behandlingen og kontakte lege. Daktacort inneholder et mildt kortikosteroid som er et betennelseshemmende middel.


Balanitt

Gjentagende overdosering kan gi generell steroidreaksjon som utbredt akne (kviser) og tynn hud som lett skades. Dersom dette skjer, bør lege kontaktes. Virkningsmekanisme: Fungici antibakteriell, kløestillende og antiinflammatorisk effekt. Kombinasjonen av mikonazol og hydrokortison har vist seg å være mer effektiv enn de enkelte komponenter hver for seg ved behandling av inflammasjoner forårsaket av sopp.


Mikonazol inhiberer ergosterolsyntesen i sopp og endrer sammensetningen av andre lipidkomponenter i membranen. Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) er et medisinsk oppslagsverk for leger og annet helsepersonell. NEL oppdateres fortløpende og kvalitetssikres av nærmere 2fagpersoner fra primærhelsetjenesten, sykehusene og universitetene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg