tirsdag 10. april 2018

Feber tenner barnehage

Noen mener at tennene kommer når barnet er sykt (når det allerede har feber så kommer tennene lettere igjennom tannkjøttet). Hvilken som stemmer vet jeg ikke, men vær obs på at det ikke er tennene som er årsaken til feberen men at kroppen jobber kanskje mot en sykdom. Ingen av barna hadde høy feber – det vil si fra grader eller oppover. Studien ble senere understøttet av en annen undersøkelse, også publisert i Pediatrics, som fulgte seks måneder gamle barn til de var måneder. Forskerne fant heller ikke denne gangen noe som tydet på at ankomst av tenner gir høy feber.


Barns normale temperatur kan variere.

Temperatur mer enn 3°C om morgenen og °C på kvelden anses å være forhøyet temperatur. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til det er feberfritt. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Barnehagen til vår datter har en regel om at barn SKAL være hjemme en ekstra dag etter feber , uansett. I et oppslag og rundskriv står det at barnet skal ha en feberfri dag hjemme, selv om barnet er kvikk og rask.


Det er ufarlig, men kan føre til litt tannkjøttsmerter. Det fremste symptomet er sikling. Tannfrembrudd fører ikke til feber og gråt - dette har trolig en annen årsak.

Det kan være en indirekte kobling mellom tannfrembrudd og feber. Kan barnet ha feber og allikevel være friskt nok til å f. Folkehelseinstituttet anbefaler at barn holdes hjemme ved feber , selv om man nok kan få temperaturen ned ved å gi febernedsettende. Dette rådet forholder de fleste barnehager seg til. Hauge påpeker at hvis feber er eneste symptom, så må foreldre vise skjønn. Når det gjelder feber , har de fleste barnehager regler om at barnet må være feberfri i timer før det kan sendes i barnehagen.


Feber Det som klassifiseres som feber gjelder ikke for mitt barn. Feber i seg selv er som nevnt assosiert med et ubehag, og særlig høy feber vil kunne føre til sløvhet og søvnighet. Et barn med en ufarlig febersykdom vil ofte kunne ha en kroppstemperatur mellom 39°C og 45°C i 2-døgn, men ved for eksempel influensa eller andre infeksjoner sees også feber varende i over en uke eller mer. Barnet kan gå i barnehagen når sårene er under kontroll – enten tørket inn eller dekket til. Det må ikke være sårvæske som kan påføres andre barn gjennom direkte eller indirekte kontakt.


Les mer om brennkopper – krig mot bakteriene. Falsk krupp Barn holdes hjemme fra barnehage ved feber og nedsatt allmenntilstand. Feber er ikke en sykdom i seg selv, men et symtpom på at kroppen arbeider med noe og barnet bør få være hjemme. Ved øyekatarr med mye puss kan barn gå i barnehagen igjen dagen etter behandlingsstart eller når pusset er borte, forutsatt at allmenntilstanden er god. Akutt debut med feber , halssmerter, belagte tonsiller og rød munnslimhinne (enantem).


Diffust, småprikkete rødt utslett i ansiktet unntatt området rundt munnen, som virker ekstra blekt.

Den typiske jordbærtungen ses gjerne etter noen døgn. Hvorfor blir barnet irritert når tennene kommer? Det knytter seg mange misforståelser til frembruddet av tenner. Det er noen som tror at frembruddet av tenner gir feber , og at tennene er skyld i at barnet får mellomørebetennelse, blir irritert, og ikke vil sove. Nettopp ved frembruddet av den første tannen , skjer det mye omkring barnet.


Feber vil si at kroppstemperaturen er høyere enn vanlig. Normal temperatur hos små barn varierer vanligvis mellom 3og 3grader, og stiger den til over 3grader, regnes det som feber. Vær imidlertid klar over at noen barn har større temperatursvingninger enn dette uten å være syke. Kontakt lege hvis barnet viser tegn på dehydrering, dårlig allmenntilstan blod i avføringen, eller får mer enn 3°C i feber. Dersom barnet begynner å bli dehydrert, kan det bli nødvendig med innleggelse på sykehus for væskebehandling og overvåkning.


De fleste barn kommer seg raskt med tidlig behandling. Barn blir født uten tenner , da ligger tannanleggene skjult i kjevene. Den første tann bryter vanligvis frem ved 6-måneder. Når barnet er år har alle melketennene brutt frem i munnen.


Retur til barnehage kan skje når barnet er klinisk friskt og har tre negative kontrollprøver tatt med 24-timers mellomrom. Første kontrollprøve tas tidligst 2-dager etter symptomfrihet. Personalet og andre barn i barnehagen som har eller har hatt diaré siste dager bør undersøkes med hensyn på EHEC.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg