tirsdag 10. april 2018

Pizzadeig utgått på dato

Logg inn for å følge. Meieriprodukter utgått på dato kan gjerne brukes i matlaging. Vi har testet flere oppskrifter , med først og fremst melk, men også fløte og rømme, der best før datoen er utgått.


Nylig laget vi pannekaker, lapper, scones, pizzadeig og brød her på Q-kontoret. Melk kan holde lenger enn best før- dato , i hvert fall opp til dager etter det. Så lenge melken ikke klumper seg, kan melk utgått på dato brukes til andre ting dersom man ikke ønsker å drikke den – for eksempel vafler, pannekaker, gjærbakst og grøt.

Er det da farlig å bruke legemidler som er utgått på dato ? Svaret må bli at det sjelden er noen sammenheng mellom produktkvalitet og utløpsdato, men fordi utløpsdatoen er en formell grense som regulerer legemiddelprodusentens ansvar, kan helsepersonell som bruker utdaterte legemidler også bli stilt til ansvar for konsekvensene. Det er to typer datomerking på varer i Norge, ”Siste forbruksdag”og ”Best før…”. Sistnevnte er hvor lenge produsentene kan garantere god kvalitet, men likevel er det mange som kaster varen etter den har gått ut på dato.


Om boksen er gått ut på dato , så anbefaler vi at man da bruker litt mer enn hva oppskriften sier, eksempelvis rause teskjeer, legger hun til. Monica Langelan produktsjef for dagligvare i Idun, som produserer både Hornsalt og natron, sier til Dinside at de garanterer for kvaliteten på produktene frem til utløpsdatoen. Holdbarheten på disse er kortere enn for helfabrikata. Det tryggeste er derfor alltid å kaste kosttilskudd som er utgått på dato.


Men på stadig flere av matvarene du får kjøpt i norske butikker står det ikke lenger siste forbruksdag.

I stedet står det Best før:. Da er det opptil deg selv om du vil spise maten eller ikke, etter at datoen er utløpt. I dag spiser mange slik mat som er utgått på dato. De fleste matvarer skal merkes med best før… eller best før utgangen av….


Datoen angir hvor lenge varen holder seg i uåpnet forpakning, uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper. Hvis det er nødvendig å oppbevare matvaren på en bestemt måte, skal det i tillegg til dato også angis oppbevaringsmåte. Videre forteller Vassbotn Norheim at du skal være litt skeptisk til kjøttet, dersom pakningen har blåst seg opp før eller etter utgått dato.


Det kan skyldes bakterier som produserer gass, men det kan også ha andre årsaker som feil på pakkemaskin, feil gassblanding, dårlig kvalitet på produkt eller feil oppbevaring. Om du er redd for å bli syk av å smake på mat utgått på dato , kan du slappe helt av. Best før-merkingen av matvarer er først og fremst en kvalitetsgaranti, og har ingenting med mattrygghet å gjøre, forteller Anne Marie Schrøder i Matvett. Det betyr at produsentene setter en dato for når de kan garantere optimal kvalitet.


Utgått på dato betyr ikke nødvendigvis at maten er dårlig. Her har vi en stor utfordring med å øke kunnskapen hos de unge i forhold til å forholde seg til datostemplingen og velge riktig holdbarhetsperiode, forklarte han til nettstedet. Kommer an på type øl og hvordan det er oppbevart. Det er ikke noe problem å drikke en ølboks gått ut på dato for både ett og to år siden hvis den har eksempelis stått i kjeller. Sedlene som går ut på dato.


Fristen for å betale med de gamle 100-kroner og 200-kronesedlene går ut 30. GAMLE SEDLER: må brukes eller byttes inn før 30.

Det er ikke direkte farlig å ta medisin som er utgått på dato (men dette avhenger litt av type medisin da. Medisin som er i væskeform eller som er krem, kan det være annerledes med). Det som er verst med å ta tabletter utgått på dato , er nok at de ikke virker så godt.


Effekten av tablettene synker, når de har passert utgått - datoen. Pannekaker smaker alltid godt- og er en fin måte å få brukt utgått melk på. Server gjerne pannekaker med. Har så masse, vil ikke kaste.


Kylling er noe av det som er farligst å spise etter det er utgått. Rent teknisk sett så er det vel ikke lov å selge matvarer som har gått ut på dato. Garantien har gått ut på at man får en vare gratis dersom går ut på dato samme eller påfølgende dag.


Det stemmer at holdbarhetsgarantien forsvinner. Dette gjør vi fordi vi rydder opp i noen av de gamle ordningene og skal lansere nye fordeler for våre kunder, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin til Dagbladet. Forbrukerne ga ostene en gjennomsnittsscore på cirka på en skala fra til noe som betyr at alle ostene var godt likt.


Les mer: Matfarer på kjøkkenet – Det var ingen betydelige forskjeller i preferanse for oster som hadde overløpt best før- dato med en måneds ti sammenlignet med ost innenfor en måned av best før.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg