mandag 2. april 2018

Femte barnesykdom oppkast

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. De andre fire barnesykdommene er meslinger , røde hunder , skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom.


Den femte barnesykdom Den femte barnesykdom er en virussykdom som hovedsakelig rammer barn mellom fem ogår. Fem til dager etter smitte får barnet utslett i kinnene. Utslettet kan spre seg til kroppen, bein og armer og kan minne om røde hunder.

Det kan klø og huden vil føles ubehagelig og varm. Etter en uke forsvinner oftest utslettet. Tilstanden er svært vanlig. Skrevet av Kathrine Woie, lege. Hva er den femte barnesykdom ? Andre aldersgrupper kan også smittes, særlig gjelder dette foreldre til mindre barn og de som arbeider med barn.


Typisk har man noen dager med feber og redusert allmenntilstand før det kommer et utslett. Sykdommen er kjennetegnet av et rødt utslett på.

Hyppigst ser man den femte. Synes både på kinn, nese, armer, lår og bakende. Kan vare i opp til dager og men gir sjelden feber. Rammer spesielt 4-12-åringer.


Behandling Kan ikke behandles, men går over av seg selv. Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Sammenheng med femte barnesykdom.


De tidlige symptomene på barnesykdommen arter seg som en mild forkjølelse. Det er først når det typiske ansiktsutslettet kommer hos barnet, at mistanken om den femte barnesykdommen vekkes. Da er smittefaren over.


Hvis en gravid blir smittet tidlig i graviditeten, er det opptil risiko for at hun aborterer. Femte barnesykdom varer som regel en uke, og deretter er man helt frisk igjen. Hvis kvinnen gjennomfører graviditeten, er det ingen risiko for at barnet får misdannelser.


Vær oppmerksom hvis du er gravid og ikke har hatt denne sykdommen. Om du smittes og får infeksjon kan smitte overføres til barnet i magen og gi alvorlige komplikasjoner. Gravide ansatte (før uke 20) skal ikke være i barnehagen ved utbrudd av femte barnesykdom , med mindre hun har påvist immunitet mot sykdommen. Deretter temperaturfall og utslett, spesielt på overkropp og ekstremitetene.


Feberkrampe kan forekomme.

Les mer om den femte barnesykdom. Ved femte barnesykdom blir huden i kinnene kraftig rø deretter oppstår det et småprikket, rødt utslett på armene, overkroppen og noen ganger på lårene. Utslettet flyter sammen i et nettliknende mønster og blir blekere etter hvert. Eksempler på slike sykdommer er den femte barnesykdom (erythema infectiosum), munnsår, vorter og hånd-fot-munnsyke. Når skal barna være hjemme fra barnehagen?


Erfaringer viser at strenge regler for å holde syke barn ute fra barnehagen har begrenset effekt på spredningen av smitte. Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Man bør vente timer etter opphør av diaré og oppkast før barnet sendes i barnehagen.


Kontrollprøve ikke nødvendig. God håndhygiene er viktig for å forebygge smittespredning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg