fredag 4. mai 2018

Hvor lenge kan et barn gå med uoppdaget diabetes

Denne typen kan unntaksvis forekomme hos barn , og den kalles da MODY (Maturity Onset Diabetes in the Young). Blant barn under år har ca. Sykdommen kan starte i alle aldre, men det er sjelden i første leveåret. Og det å gå rundt med ubehandlet type 2- diabetes er svært uheldig.


Over tid vil dette ødelegge nerver og små blodkar i både øyne, nyrer og hjerte. Samtidig økes risikoen for aterosklerose eller åreforkalkning i de store arteriene, sier Rye. Blir man gående lenge , kan dette igjen medføre hjerteinfarkt og slag. Alt for mange har sykdommen lenge (måneder, år) før diagnosen blir stilt. Ifølge Diabetesforbundet tyder undersøkelser på at for hver 1pasienter med kjent diabetes , kan det være mellom og 1personer med uoppdaget diabetes i befolkningen.


Ingen av delene kan fortelle deg om du har diabetes eller ikke. Mennesker med type 2- diabetes er som oftest fullstendig symptomfrie. Derfor har Diabetesforeningen laget denne testen, hvor du kan måle din egen risiko. Det aller beste er naturligvis å gå til legen og få det undersøkt. Legen gjør et lite stikk i fingeren eller øreflippen.


Mange i denne pasientgruppen går rundt med uoppdaget diabetes med alle de helsefarene det bringer med seg. Problemet er trolig utbredt også her til lands. Overraskende mange unge med diabetes type dør tidlig.


Andelen er nesten fem ganger høyere enn blant friske jevnaldrende, ifølge ny studie. Det trengs mer kontroll med sykdommen, mener forsker. Men symptomene kan utvikles sakte, og mange lever lenge med diagnosen uten å være klar over det. Tidlig i sykdomsfasen er det få eller ingen typiske symptomer på diabetes type 2. Sannsynligvis er det like mange i Norge i dag med uoppdaget type som de som har fått diagnosen.


Noen gravide kan også ha en diabetes type eller type som er uoppdaget. Det er i så fall viktig å oppdage tidligst mulig i svangerskapet. Under svangerskapet er behovet for insulin høyere. Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen og bidrar til at muskelceller tar opp, lagrer og forbrenner blodsukkeret.


Ubehandlet kan tilstanden gå over i alvorlig hyperglykemisk koma. Tilstanden krever rask sykehusbehandling med væske, insulin og korreksjon av saltinnholdet i blodet. Tilstanden forekommer hyppigst ved diabetes type men et liknende sykdomsbilde med eller uten syreforgiftning kan også sees ved diabetes type 2. Ved diabetes type er symptomene oftest diffuse og utvikler seg over ti mens symptomene kommer brått og tydelig ved diabetes type 1. Slapp, tørst og sliten er typiske symptomer på diabetes type mens kraftig vektnedgang og rask dårlig allmenntilstand kan være symptom på type diabetes. Perfekt kokte egg hver gang, uansett om du ønsker de bløt,medium,eller hardkokt.


Diabetes type og type er ikke helt homogene ikke-overlappende grupper, men kan sees på som ytterpunkter av et spektrum med en gråsone mellom hvor vi finner latent autoimmune diabetes of the adult (LADA) som ved diagnosetidspunktet er positiv for autoimmune markører for betacelledestruksjon, men har høyere insulinproduksjon enn diabetes type 1. I Norge anslås det at så mange som prosent går rundt med forstadier til diabetes (prediabetes), og kan komme til å utvikle type 2- diabetes med mindre vi gjør noe med det nå. Uoppdaget diabetes og ubehandlet diabetes kan flre til alvorlig ketonforgiftning. Første jenta vår gikk lenge og måtte bli en mnd på sykehuset for å få bukt med forgiftning og ta ned blodsukkeret. Nå er jeg forvirret. Jeg har hørt at klamydia kan være i kroppen lenge uten å gi symptomer.


Men kan klamydia være i kroppen uten å gi symptomer for DERETTER å bryte ut et halvt år senere? Jeg synes også det er rart at hun sjekket seg hos legen (dette var visstnok i forbindelse med å få flere p-piller) i samme tidsrom som jeg fikk. Dette antyder at det årlige antallet personer med nyoppdaget type 2- diabetes ikke lenger øker. Vi har ikke andre landsdekkende tall som kan vise hvor mange nye personer som får diabetes hvert år (insidens).


Et unntak er type 1- diabetes hos barn. Sykdommen er kronisk, og personer med diabetes type har derfor behov for insulinbehandling hele livet. Dersom man har dårlig kontrollert diabetes og skulle gå med høyt blodsukker over lengre tid kan det skade blodkarene og perifere nerver (nevropati) og gi økt risiko for en rekke følgesykdommer eller senkomplikasjoner.


Overvekt og fysisk inaktivitet spiller en rolle i forhold til hvem som utvikler diabetes type men arv er også en vesentlig faktor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg