torsdag 31. mai 2018

Hyppige migreneanfall

Hos pasienter med svært hyppige migreneanfall til tross for tilstrekkelig behandling, er det aktuelt å forsøke forebyggende legemidler som tas fast for å forhindre nye anfall. Dette gjelder rundt en fjerdedel av pasientene. Forebyggende behandling kan for eksempel være betablokkere, kandesartan, eller antiepileptika som topiramat og valproat. Når endringer i livsstil og diett ikke er tilstrekkelig, kan det være nødvendig å forsøke medisiner som forebygger anfall.


Det finnes ingen felles standard for hvor hyppige anfall man må ha før det kreves forebyggende medisinering. Vanligvis prøver man dette hos pasienter som har tre eller flere anfall per måned. Hyppighet og intensitet av migreneanfall påvirkes i høy grad av hormoner, og mange opplever at plagene varierer i takt med de hyppige hormonsvingningene som skjer i kroppen. Dog er det ikke slik at alle opplever sammenheng mellom hormonstatus og migrene.


Assosiasjonen er sterkest hos kvinner under år og hos dem med hyppige migreneanfall ( 8). Ingen vet sikkert hvorfor noen får øyemigrene og andre ikke, men mest sannsynlig er det en nevrovaskulær sykdom. Hvis du får migreneanfall to eller flere ganger i måneden eller opplever at anfallene er svært smertefulle, bør du bestille time hos fastlegen din.


Det finnes effektive medisiner som gjør at mange lever et helt normalt liv. Det finnes også legemidler som brukes til å forebygge anfall, som for eksempel betablokker eller epilepsimedisiner. Ved hyppige og sterke migreneanfall og lite effekt av smertestillende legemidler eller andre tiltak, bør bruk av forebyggende legemidler drøftes med legespesialist. Betablokkere er medisiner som stort sett brukes ved hjerteproblemer, men de brukes også mot alvorlig migrene. Den vanligste heter propranolol.


Det er vanlig med kvalme under migreneanfall. Kvalmestillende antihistaminer som syklizin til barn over år kan hjelpe. Ulempen er at man blir søvnig. Legemidler som forebygger anfall. Spesielt hvis man opplever hyppige migreneanfall kan man, ifølge Stovner, i mange tilfeller anbefale at man tar forebyggende medisiner hver dag.


I denne skriver du opp dato og varighet ved hvert migreneanfall , og hva du gjorde og spiste i timene før hodepinen oppstod. På denne måten kan du finne dine personlige triggere og deretter forsøke å unngå dem. Jeg har vel det som kalles migrene med aura, og pleier å få rundt en 8-anfall i året.


Spesielt realtert til stress, eller i ettertid av en stressende periode. Men siden jeg ble gravid har jag nå hatt det ganger på de litt over månedene. En migrene har enkelte karakteristiske symptomer: anfallene vil ofte være ledsaget av synsforstyrrelser, lysskyhet, kvalme og oppkast.


Migrene - hva gjør jeg? SVAR: Hei Jente 1 og takk for at du skriver til ung. Dette hørtes slitsomt ut med så mange plager samtidig.


Jeg vet ikke hva årsaken til plagene er, men jeg syntes du har god grunn til å opps. Dersom du opplever hyppige og sterke migreneanfall bør du oppsøke lege, spesielt om plagene ikke bedres ved bruk av reseptfrie smertestillende som paracetamol og ibuprofen. Hvis man har migrene mer enn dager per måne bør man snakke med lege om å starte opp med forebyggende behandling som kan hindre migreneanfall. Vi ser barn og unge som ikke klarer å gå på skolen på grunn av hyppige og sterke migreneanfall. Men det er heldigvis unntaket.


De aller fleste klarer seg bra, sier Poole men en god regel er å alltid ha medisinene i sekken, legger hun til. Ensformig bruk av muskulatur i nakke og skuldre ved for eksempel maskinskriving kan også medføre denne type hodepine. Personer med hyppige migreneanfall får ofte også spenningshodepine.


Hva er behandling for spenningshodepine? Dette er vanligvis en hodepine som gjenkjennes av de fleste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg