tirsdag 15. mai 2018

Mat gravid

Her gir vi deg tips til hvilke matvarer det kan være lurt å få i seg som gravid. Følgende råd gjelder matlaging generelt, men som gravid bør du være ekstra opptatt av god hygiene: Vask hendene før du lager mat , før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Gravide bør være spesielt nøye med å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jor sand og dyr.


Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være ekstra nøye med å følge rådene som gjelder mat og hygiene – og unngå kontakt med katter.

Fremmedstoffer: Det finnes en rekke stoffer som har uheldige helseeffekter og som det derfor er nødvendig å begrense inntaket av. Noen er naturlig forekommende, som f. Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer.


Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Mat og drikke gravide ikke bør spise. I svangerskapet bør du være oppmerksom på enkelte matvarer som kan inneholde mikroorganismer, fremmedstoffer eller miljøgifter som kan være skadelig for fosteret.

Mat som er riktig for gravide , er det vi alle kjenner som sunn kost. To måltider sjøfisk per uke kan være gode kilder til Omega-fettsyrer, som er viktige for hjernens utvikling. Tilskudd av folat er særlig viktig tidlig i svangerskapet.


Mattilsynet og Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å spise sunn og næringsrik mat når man er gravid , og anbefaler alle å redusere inntaket av sukker. Bruk fisk både som pålegg og middag. Fisk er spesielt sunt for gravide fordi fisk er rik på omega-fettsyrer, D-vitamin, selen og jod.


Varier mellom mager og fet fisk. Magre fisker er torsk, steinbit og sei. Fete fisker er makrell, laks og ørret. Enkelte typer fisk bør gravide ikke spise.


Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt.


Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Rask og trygg leveranse. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Nyttige cocktails for gravide. Gravide for forskjellige kostråd i Norge, Sverige og Danmark.


Vær ekstra forsiktig på utenlandstur Det er spennende å være på reisefot, oppleve nye kulturer og smake på eksotisk mat. Men som gravid er det ekstra viktig å være påpasselig med mat i utlandet. Tommelfingerregler for gravide og mat : Sjekk matportalen. Feil mat -produkter kan skade barnet, da det kan inneholde skadelige stoffer. Ikke spis rått kjøtt, og spis kun varme behandlet godkjent fisk og sjømat.


Husk å sjekke hvilke typer sjømat du kan spise da det finnes noen unntak. Riktig jernholdig mat for gravide. Gravide trenger ekstra mat , men næringsbehovet øker mer enn energibehovet. Spis deg derfor mett på ordentlig mat laget på gode råvarer, ikke på hurtigmat, søtsaker, godteri og snacks. Alle vet at de bør holde seg unna røyk og alkohol når de er gravide , men når det kommer til mat er usikkerheten større.


Selv om risikoen for å bli smittet er svært liten, kan konsekvensene bli alvorlige. Det er viktig å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jor sand eller katter. Grønnsaker og bær må alltid skylles, jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg