torsdag 10. mai 2018

Skjeve hornhinner

Finn skjeve hornhinner hvis du ser nå. Briller og skjeve hornhinner. Når skjeve hornhinner korrigeres i briller, oppgis det en styrke og en akse, som du kan se på brilleseddelen din. Det blir korrigert kun i det ene snittet i en bestemt retning, slik at brytning i denne retningen blir lik brytningen i snittet som ligger grader på. Skjeve hornhinner , eller astigmatisme, betyr forenklet sagt at hornhinnen har en ujevn krumning.


Ukorrigert kan skjeve hornhinner føre til hodepine, kronisk tretthet, kniping av øynene eller uskarpt syn.

Vanligvis er denne delen run men har man skjeve hornhinner vil hornhinnen få en mer avlang form. Det betyr bare at det er forskjellig krumning på overflaten. Dette fører til uklart syn. Ved feil i hornhinnen er denne slik at den ikke lenger har en rund sfærisk form, men har en mer elliptisk form, som kan minne om et egg, noe som reduserer hornhinnens evne til korrekt å fokusere lys.


Så tror ikke det er en regel med at skjeve hornhinner følger det langsynhet. Etter den forklaringen jeg fikk er skjeve hornhinner noe en er født med. Har også hørt, men vet ikke om det stemmer, kan en få skjeve hornhinner av skade på øyet og en kan også vokse på seg det i voksen alder.


Virker enkelte sider av en ting uklart og tåkete eller ser det ut som om rette linjer er bøyde? Da har du sannsynligvis astigmatisme, eller skjeve hornhinner som det også kalles.

Typiske symptomer er hodepine og tretthet. Astigmatisme, eller skjeve hornhinner. Man kan ha skjeve hornhinner i kombinasjon med både nærsynthet, langsynthet og alderssyn (presbyopi). Det kan være objekt både på nært og langt hold. Har skjeve hornhinner jeg og, og vurderer lasik.


Blir litt usikker påom det er lasik du mener når du sier at det blir synlig. Hornhinnen er krummet som en kuleoverflate, men krumningen kan være forskjellig i forskjellige retninger slik at astigmatisme (brytningsfeil) oppstår. Vannrett diameter er cirka mm, loddrett cirka mm. Hornhinnens krumning forårsaker to tredjedeler av den totale lysbrytningen i øyet. Jeg har hørt en forklaring om at man blunker så himla mange ganger, at man gradvis kan gjøre hornhinnen litt skjev, men vet ikke om forklaringen stemmer.


Så hvis jeg har skjeve hornhinner nå, betyr det mest sannsynelig at det ikke vil bli verre, til tross for at jeg har skjeve hornhinner fra før av? Det avhenger av hvordan man definerer verre. Faktum er at øynene dine blir verre og verre hele tiden med alderen. Hos Lenson bestiller du enkelt kontaktlinser for veldig lave priser. Vi vet ennå ikke alt om hvorfor noen får skjeve hornhinner , men litt vet vi: Stor grad av astigmatisme er arvelig.


Litt skjeve hornhinner kan skyldes skader på øyet, eller det kan rett og slett bare oppstå over ti uten at du har gjort noe feil. Hvis man har skjeve hornhinner bruker man toriske linser. Når du skal bestille toriske linser må du fylle ut sylinder og akse i tillegg til vanlige verdier som styrke, basiskurve og diameter.


Monofokale og multifokale linser kan være toriske.

Torisk linse ved skjeve hornhinner. Noen kan ha problemer med å benytte begge øynene samtidig! Det er på grunn av at øyemuskulaturen ikke samarbeider ordentlig.


Har optikeren sagt at du har astigmatisme ( skjeve hornhinner )? Kanskje opplever du eller et familiemedlem symptomer på astigmatisme, som uklart syn, når dere ser på ting på nært hold og på avstand. Hvis du opplever at du ser utydelig når du leser, skal du vite at du ikke er alene om det. Du har sannsynligvis hørt om skjeve hornhinner mange.


Keratokonus er betegnelse på en sykdom i hornhinnen som påvirker syn og øyehelse. Hornhinnen blir tynnere og ujevn, noe som kan gi kompliserte brytningsfeil som kan være vanskelig å korrigere med briller og vanlige kontaktlinser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg