tirsdag 29. mai 2018

Mammapermisjon tid

Fra nyttår kan du se frem til mindre papirmølle når du skal søke om foreldrepermisjon og foreldrepenger. Det ble klart etter NAV i dag offentliggjorde de nye reglene. En mor har også krav på lønn mens du ammer når hun begynner på jobb igjen etter mammapermisjon. I henhold til Arbeidsmiljøloven §12-har en mor som ammer rett til fri en time fra jobb med full lønn, hver dag. Retten til ammefri, eller ammepermisjon, gjelder for de som har barn under ett år.


Hva innebærer retten til foreldrepermisjon?

Foreldre har rett til permisjon i til sammen måneder i forbindelse med fødsel. Det er lurt å bruke litt tid på å regne ut hvilken løsning som er best for dere – eller 1prosent uttak. Det er som kjent mye formalia å holde orden på i tiden frem mot fødsel: Fødselspermisjon, mammapermisjon , foreldrepenger og tilhørende skjemaer. Arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende har en rekke rettigheter i forbindelse med graviditet, fødsel, adopsjon og omsorg for små barn. Du har likevel like lang tid med barnet og foreldrepenger etter fødsel.


Disse overføres ikke til etter fødsel. Foreldrepenger skal sikre deg inntekt når du ha foreldrepermisjon. Hvis du ikke hatt inntekt, kan du få en engangssum isteden.

Dato-kalkulator: Legg til eller trekk fra dager. Enter a date and time, then add or subtract any number of months, days, hours, or seconds. Hei, jeg er gravid. Og det er så mye jeg lurer på angående mammapermisjon og alt. Håper dere kan svare på noen spørsmål.


Blir ikke klok av å lese på NAV. Denne forutsetningen markerer den største forskjellen mellom ordningene for pappapermisjon og mammapermisjon – men påvirker ikke de vanlige kravene til utbetaling av foreldrepenger. Les mer om foreldrepenger til far på Nav. Les også: BABYSTELL FOR NYBEGYNNERE. Hvis mor for eksempel først tar måneder før far tar uker og mor til slutt tar resten av sin permisjon, så ansees det som sammenhengende, fordi en av foreldrene til enhver tid er i permisjon.


Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke blir enige om selve uttaket av foreldrepermisjonen kan det sendes til tvisteløsningsnemnda. Du må som hovedregel være i lønnet stilling for å opparbeide pensjonsrettigheter i Statens pensjonskasse. Ved permisjon med eller uten delvis lønn er du likevel forsikret med hensyn til uførhet og død i inntil to år.


Det kan straffe seg hvis dere er for sent ute. Søk senest måneder etter fødsel ellers mister dere retten til foreldrepenger for den perioden som ligger mer enn tre måneder tilbake i tid fra du søkte. Dersom du ønsker å vente med å ta ut foreldrepenger, kan du søke om utsettelse.


Søknaden må leveres NAV på forhånd.

Husk å logge ut når du er ferdig. Enkelte permisjoner blir direkte avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker eller følger av tariffavtaler. En del permisjoner er lovfestede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg