tirsdag 22. mai 2018

Nattskrekk voksen

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Det er viktig å forstå at tilstanden ikke skyldes alvorlig sykdom. De aller fleste vokser dette av seg. Slike anfall forekommer hos minst to til tre prosent av alle barn.


Sannsynligvis er hyppigheten langt høyere, men foreldre feiltolker ofte anfallene med mareritt. Nattlige skrekkanfall starter gjerne i to til tre års alderen, og de aller fleste vokser dette av seg før de blir tenåringer. Hyppigst sees dette i aldersgruppen fem til syv år. De fleste med nattskrekk vokser det av seg gjennom puberteten. Barnet er tilsynelatende våkent og kan sette seg opp eller reise seg i sengen og gråte voldsomt.


Det virker redd eller sint, og kanskje kan det se ut som om det slåss mot noen eller noe. Selv om barnet sitter i sengen og hyler, er det likevel i dyp søvn, og det er ikke mulig å få god kontakt eller normal respons fra barnet, forklarer Pallesen. Enten du snorker eller sliter med å sovne, eller du våkner for tidlig, kan resultatet bli irritasjon og manglende konsentrasjon når du er våken. Nattskrekk er noe helt annet enn mareritt.


Voksne noen ganger lider av natteskrekk også, på grunn av utmattelse, følelsesmessig stress eller medisiner. Personen setter seg opp eller står opp med et redselsskrik, gjerne i den første tredelen av søvnen. Noen ganger kan han styrte mot døren som i et forsøk på å. LES OGSÅ: Tobias (mnd) nekter å sove. Minst 2-prosent av alle barn rammes, trolig er tallet høyere.


To forstyrrelser ble kartlagt: søvngjengeri og nattskrekk. Vi bryr oss om ditt personvern. Søvnvanene ble kartlagt gjennom spørreundersøkelser. Dette kan gjøre dem humørsyke og gi atferdsvansker. Når barn har søvnproblemer, kan de få konsentrasjonsvansker på dagtid.


Noen barn vokser av seg søvnproblemene, men alvorlige søvnvansker kan vare i lang tid. Også i voksen alder. Ifølge Helsedirektoratet varierer tallene for hvor mange som fortsetter å oppfylle kriterier for ADHD i voksen alder. En europeisk konsensusgruppe konkluderte med at symptomene fortsetter over i voksen alder hos de fleste, og at omtrent to– tredeler fortsatt har funksjonsvansker som voksne.


Det er normalt at barnet ditt opplever en nattredsel ved en anelse. Hvis de skjer flere ganger om natten eller skje de fleste netter, snakk med barnelege. Barn vokser vanligvis ut av nattskrekk på egenhånd da de går inn i ungdomsårene. Voksne med nattskrekk kan forvente at de skal redusere når de får behandling for tilstanden som forårsaker dem. Trolltunge skrev: Uansett hvor turen går vet jeg hvor hjemme er.


Vi vandrer livets landevei sammen. Oppturer og nedturer sammen! Barnet vokser dette av seg innen syv-årsalderen. Anfallene skjer i løpet av de første tre timene etter sengetid.


Likevel har gruppen totalt sett en høyere risiko for å utvikle vansker enn fullbårne barn. Risikoen er knyttet til fysiske, nevrologiske, motoriske, atferdsmessige, psykiske og kognitive komplikasjoner. Faglig veileder for barne- og ungdomspsykiatri Del 1: Diagnostikk og utredning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg