onsdag 12. april 2017

Prognose kreft i hjernen

Hjernesvulster hos voksne deles inn i godartede og ondartede ( kreft ). Om svulsten er godartet eller ondartet har betydning for prognosen. Kreft i sentralnervesystemet og dets omgivelser består av svulster som befinner seg intrakranialt ( i hjernen ) og intraspinalt (i ryggmargen). Begrepet kreft i sentralnervesystemet er ikke entydig, og omfatter en rekke forskjellige svulster med ulik opprinnelse, som krever ulik behandling og som har svært forskjellig prognose.


Kreftspredning til hjernen , hjernemetastaser, skyldes spredning av kreftsykdom via blodet til hjernen fra en primærsvulst beliggende et annet sted i kroppen.

Spredningen fører til at det dannes dattersvulster, metastaser, i andre organer, deriblant i hjernen. Cirka halvdelen av tilfellene er spredning fra lungekreft. I den siste utgaven av Tidskrift for Den norske legeforening gis det en oppdatert oversikt over diagnostisering og behandling av ondartet hjernesvulst hos voksne. Tom Børge Johannesen i Kreftregisteret er medforfatter til artikkelen. Hjernen er kroppens datamaskin som kontrollerer alt du gjør, både bevisst og ubevisst.


Mange av svulstene er godartede og medfører en god prognose. Det finnes flere typer svulster som utgår fra vev i hjernen , i tillegg til metastaser (dattersvulster) fra andre kreftformer, som kreft i føflekk og testikkelkreft.

Aleris tilbyr MR av hodet, som ved mistanke om hjernesvulst som regel vil være den første og mest effektive undersøkelsen til å enten påvise eller utelukke kreft. MR kan i tillegg karakterisere svulsten bedre enn andre metoder, og den kan derfor skille mellom diagnoser som kreft , infeksjon, karnøster og slag. Dette avsnittet beskriver kun de kreftsykdommer som oppstår fra hjernevevet (primære hjernetumorer). Psykiske reaksjoner.


Mange opplever uvisshet og bekymring i forbindelse med en alvorlig sykdom som kreft. Ung alder og fravær av spredning på diagnosetidspunktet er gunstig for prognosen. Det er også gunstig hvis hele svulsten fjernes fullstendig ved operasjon eller der det er minimal restsvulst etter operasjon.


Dette er som regel avhengig av svulstens beliggenhet. Normal eller tilnærmet normal nevrologisk funksjonsstatus er gunstig. Ulike genetiske markører kan være gunstige eller ugunstige.


Taylor Swifts mamma fikk kreft i hjernen : – En veldig tøff tid for familien. Popdronningens mor var midt i en cellegiftskur da hun fikk enda en nedslående beskjed. Prognosen for metastatisk kreft varierer avhengig av type og stadium av primær kreft , plasseringen av sekundær kreft og den generelle helsen til den enkelte. Symptomer Tidlige symptomer på spredning av kreft i hjernen kan være vage symptomer som slapphet, sykdomsfølelse, hodepine, feber, svakhet og oppkast. Et aneurisme er en avgrenset utposning på en arterie.


En arterie er en blodåre som forsyner vev med oksygenrikt blod.

Når slike utposninger er å finne på blodårer i hodet er de kjent som intrakranielle aneurismer, også kalt hjerneaneurismer. Hva er prognosen for kreft i hjernen ? En prognose , ifølge Miriam-Webster Dictionary, er utsiktene til overlevelse og utvinning fra en sykdom. Så hvis du eller en elsket en er diagnostisert med kreft i hjernen er det svært sannsynlig at du kommer til å be legen for sin prognos. Hjernemetastser er ofte flertallige og vanligvis er det samtidig spredning også til andre organer.


Spredning til hjernen sees hyppigst ved lungekreft, brystkreft, magetarmkreft, ondartet føflekkreft (malignt melanom) og ved enkelte leukemier. Som prinsipp kan de fleste typer kreft gi spredning til hjernen. Kreft i lungene kan vandre med blodet til hjertet og pumpes ut hvor som helst i kroppen, inkludert hjernen. Dersom en kreft får stå lenge nok vokser den seg forbi kaåillærnettverk og vaktpostlymfeknuter også, slik at en kreft kan i teorien spre seg til lunge, lever, bein eller hjerne , eller andre organer, uansett hvor utgangskreften.


Jeg har også fått en uhelbredelig kreftdiagnose, den er ikke aggressiv, men som legene sier, vi vet ikke når den vil spre seg. Uansett blir jeg aldri frisk, men håper jeg kan leve godt med kreften. Da jeg mistet min unge datter i kreft for snart år siden, har jeg lært å leve i nået og ta vare på de gode øyeblikkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg