mandag 10. april 2017

Barn med diabetes i barnehagen

Spennende utvalg til deg og dit hjem. Norges beste prisgaranti hos Select. Sko, klær, accessoirer, helse og nyttige ting til hus og hage, samt interiør og pynt. I barnehagen er det annerledes stilt.


Det er med andre ord foreldrene som til enhver tid har det overordnede ansvaret for at barnet får riktige legemidler til riktig tid.

Det skal foretas en sakkyndig vurdering for å vurdere om barnet har nedsatt funksjonsevne. Les mer om barnehager , ansvarsområder, miljø, med mer hos Kunnskapsdepartementets temasider om barnehager. Barnehage - og skolestart kan være en utfordring for alle parter: Barn , foreldre, pårørende og ansatte.


Eirin Winje fra Drøbak har selv levd år med diabetes type og har spesialisert seg på fagfeltet i sin profesjon som psykolog. Diabetes kommer inn i alle situasjoner i livet hvor barna skal løsrive seg. Det er for eksempel det å bli med noen hjem fra barnehagen eller skolen, og å gå i bursdager.


Vi har barn helt ned i femårsalderen som måler blodsukkeret sitt selv.

De kan da ha dialog med foreldrene på telefon om hva blodsukkeret er. Allikevel kan barn og unge med kroniske sykdommer og funksjonshemninger oppleve at de ikke får deltatt på lik linje med funksjonsfriske, på grunn av manglende tilrettelegging og oppfølging. Mange barn med diabetes har behov for bistand i barnehage , skole og skolefritidsordning.


Noen barn kan også rammes av diabetes type men det er svært få av dem, ifølge ekspertene. Dette har vært en utvikling over de siste årene. Før var de aller fleste som fikk diabetes type over år. Den yngste i Norge med diabetes type fikk sykdommen som 9-åring, sier Allgot videre.


Sukkeromsetningen ved diabetes. Etter at sukkeret (glukose) er tatt opp i tarmen, fraktes det gjennom blodet til kroppens celler. For at cellene skal kunne ta opp sukkeret fra blodet, kreves hormonet insulin. Hos barn med diabetes er den delen av bukspyttkjertelen som produserer insulin, satt helt eller delvis ut av funksjon.


Alle barn med diabetes har krav på hjelpestønad. Saken revideres når barnet fyller år, da stønaden som hovedregel skal opphøre. Små barn med diabetes anses å ha et så omfattende behov for tilsyn at vilkårene for rett til forhøyet hjelpestønad sats vil være oppfylt. De aller fleste barn med diabetes har type 1.

Da slutter bukspyttkjertelen i løpet av kort tid å produsere insulin, og kroppen blir derfor helt avhengig av å få tilført det blodsukkersenkende hormonet utenfra – med penn eller pumpe. Skolen er rettslig forpliktet til å tilrettelegge slik at alle kan gå på skolen. Det er ofte vi merker maten med karbohydratinnhold som skal med i barnehagen (når vi har sendt med mat som ikke er med til daglig) eller når andre passer Lukas.


Men det er ikke alltid like enkelt å skrive rett på forpakningen. Veiled de andre barna i barnehagen om hvordan de best kan kommunisere med barnet. La gjerne andre barn få bruke symboler til barnet, for eksempel når de henvender seg for å invitere med i lek. Delta i lek Rollelek.


Da kan de miste nysgjerrigheten og lysten til å lære, mener Ella Cosmovici Idsøe. Ifølge professoren i pedagogisk psykologi blir barn med stort læringspotensial ofte misforstått - og i noen tilfeller feildiagnostisert med ADHD. Barn med stort læringspotensial må ikke holdes igjen. Slik fremmer du barns psykiske helse i barnehagen.


Graden av positive og nære relasjoner mellom barn og voksne forklarer hele prosent av forskjellene mellom barnehagene når det gjelder barns psykiske helse, skriver pedagogisk leder i Læringsverkstedet, Andrea Celin Werner. I gruppen 1-år går 9prosent av barna i barnehagen. Foreldre eller barnets alder kan ikke bestemme dette. Samtidig har de rett til en barndom preget av de samme verdier som for andre barn.


I dette temaheftet vil vi komme med noen innspill som kan være utgangspunkt for refleksjon og drøfting omkring arbeidet med barn med nedsatt funksjonsevne i barnehagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg