fredag 7. april 2017

Ultralyd uke 14 nakkefold

Tidlig ultralyd i uke 11- 14. Hos oss utføres denne ultralyden av Dr. Han jobber som overlege ved avdeling for fosterdiagnostikk på rikshospitalet. Alle foster har en liten væskebrem under nakke som kalles for nakketranslusens (nuchaltranslucency).


Hvis det er økt hevelse i nakken, er det større risiko for kromosomsykdom hos fosteret, f. Downs syndrom (trisomi 21).

KUB-test gir ingen diagnose, men beregner sannsynligheten for at fosteret har noen bestemte kromosomavvik. Den forsvinner som regel etter fjorten uker og ses ofte ikke ved rutineundersøkelsen i 18. Det vil si at fostre med denne markøren ikke blir oppdaget ved rutineundersøkelsen som alle norske kvinner tilbys.


Blodprøve i tillegg I tillegg til ultralyd i tolvte uke tas også en blodprøve dersom man har mistanke om en unormal nakkefold. Jeg har vært på tidlig ultralyd mellom uke 12- i alle svangerskapene, og for meg har de egentlig gitt meg mer enn hva oul har. Alle fostre har da en liten væskebrem under huden i nakken som kalles nakketranslusens.


Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner en cirka termin. En tidlig ultralydundersøkelse kan gjøres fra uke og helt frem til det ordinære offentlige tilbudet som tilbys gratis ved sykehuset man er tilknyttet rundt uke 18.

Fosteret er uker gammelt ( -2=uker ). De ytre kjønnsorganene viser tydelige karakteristiske trekk og snart kan det være mulig å bestemme kjønnet med ultralyd. Impulser fra hjernen stimulerer ansiktsmusklene og fosteret kan nå grimasere og i noen tifeller suge på tommelen. Etter uker er det vanskelig å bruke ultralyd til å fastsette termin.


Kjønn kan ikke bestemmes før etter uker , men vil ofte kunne bestemmes ved senere undersøkelser. Morkaken lar seg lett undersøke med ultralyd. Medisinsk ultralyd uke 11- (2D) nakkefold måling mht Down Syndrom evt. D vil si at bildet ser 3-dimensjonalt ut slik øynene ser det i det virkelige liv, og ved 4D ser man barnets bevegelser.


Du vil kunne se fascinerende bilder av barnet ditt mens det sover eller beveger seg, smiler eller gjesper. Hvis man er fullgåtte pluss så skal det være mulig å se kjønn, men det er fortsatt veldig tidlig å si sikkert. Dette var vel i uke og ikke uke 12.


Før uke er kjønnene fortsatt veldig like, så det bør man være forsiktig med å stole på. De var ikke sikker på min ultralyd i uke 1 men det trodde mer at det var jente enn gutt. Man trenger gode vinkler for å se det. Av og til er plasseringen til fostret vanskelig og det blir vanskelig å si noe om hva slags kjønn det vil bli, sier jordmor Milling. Man kan nettopp på grunn av ultralyd redde barn i mors liv, og det er fantastisk at dette er mulig.


Men når det gjelder tidlig ultralyd , kan det se ut til at vi mister flere enn vi redder. Derfor kan den brukes til å gi hurtig svar på en konkret mistanke om sykdom, eller gi pasientene svar på om noe er galt. Hvor kan jeg få utført ultralyd ?

Nei, forstørret nakkefold kan indikere avvik, men er absolutt ikke noe sikkert. Man blir henvist til videre utredning dersom det påvises forstørret nakkefold på UL. På den tiden vil ikke nakkefolden gi noe særlig tegn til evt. Ultralyd utføres ved alle Aleris Røntgens avdelinger.


D- bildene til figuren av barnet i magen lages helst fra uke til uke av graviditeten. Det er noen faktorer ved en 3D ultralyd som må være til stede for å kunne få et bilde som gir god kvalitet på den 3D-printede figuren. Les mer om forventet resultat på Print my Child sine hjemmesider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg